İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanunun uygulanmasına yönelik olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nın 09.05.2012 tarih ve 401 sayılı (2012/20) nolu genelgesi gereğince başlatılan çalışmalar ile ilgili açıklama yapıldı.
 
Buna göre açıklamalar şu şekildedir.
 
11.04.2012 tarihli ve 2861 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 30.03.2012 tarihli 2867 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanunun uygulanmasına yönelik olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nın 09.05.2012 tarih ve 401 sayılı (2012/20) nolu genelgesi gereğince başlatılan çalışmalar ile ilgili açıklamamız aşağıya çıkarılmıştır.
 
1-     2012-2013 eğitim öğretim yılında 30 Eylül 2012 tarihi itibariyle 66 ayını tamamlayan tüm çocukların okul kayıt işlemleri e-okul sistemi üzerinden merkezi olarak yapılacaktır.
2-     60-66 ay arasındaki çocuklardan, velisinin yazılı isteği ile gelişim yönünden hazır olduğu anlaşılanların ilkokula devamları sağlanacaktır. Diğer öğrenciler okulöncesi eğitime yönlendirilecektir. 48-66 ay arasındaki çocukların anasınıflarına, 37-66 ay çocuklarının anaokullarına kayıtları yapılabilecektir.
3-     4.sınıfı bu yıl bitiren çocukların 5.sınıfa (ortaokul 1.sınıfa) kayıtları e-okul sistemi üzerinden yapılacaktır.
4-     İlköğretimi tamamlayan 8.sınıf öğrencilerine diploma verilmeyerek, 12 yıllık zorunlu eğitim sonunda ortaöğretim diploması verilecektir.
5-     SBS sonuçlarına göre öğrenci alan ortaöğretim kurumları dışındaki öğrenciler, istek ve tercihlerine göre diğer ortaöğretim kurumlarına yerleştirileceklerdir.
6-     İlkokul ve Ortaokullar oluşturulurken; ilkokul, ortaokul ve liseler bağımsız olarak düşünülecektir. İlkokul ve Ortaokulların fiziki ortamları öğrencilerin gelişim özellikleri dikkate alınarak düzenlenecektir. Aynı alanları kullanmamaları için fiziki mekanları ayrılacaktır.
 
Bunun için;
-         İki binadan oluşan ilköğretim okulu varsa, binaları da müsait ise biri       ilkokul diğeri ortaokul olarak düşünülecektir.
-         İhtiyaç hissedilmesi halinde, birbirine yakın iki ilköğretim okulundan (öğrencilerin yürüyüş mesafeleri göz önünde bulundurularak) biri ortaokul diğeri ilkokul olarak değerlendirilebilecektir.
-         Aynı binada ilkokul ve ortaokul açılacak ise giriş, çıkış ve bahçeleri gibi ortak alanlar ayrılacaktır.
-         Ortamlar ayrılamıyorsa ikili eğitim düşünülebilecektir. Bu durumda ortaokullar sabahçı, ilkokullar öğleci olacak şekilde planlama yapılacaktır.
 
Bu çalışmalar genelge gereğince ilçeler ve il düzeyinde yapılmakta olup, sonuçlandığında ayrıca bilgi verilecektir.