Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'deki durumun Türkiye'yi de ''ciddi manada endişelendirdiğini" vurguladı.
 
Katar'da Ortadoğu coğrafyasında geniş bir izleyici kitlesi bulunan El Cezire televizyonuna özel demeç veren Erdoğan, Şam yönetiminin Türkiye'nin reform çağrılarına uzun süre kulak tıkadığını; bunun neticesinde ülkedeki kaosun, uluslararası bir sorun haline dönüştüğünü söyledi.
 
Katar'daki temasları kapsamında, bölgede geniş bir izleyici kitlesi bulanan El Cezire televizyonuna konuşan Başbakan Erdoğan, Suriye'de yaşananların bütün bölgeyi olumsuz etkilediğini kaydetti.


Erdoğan, ''Bu, Suriye ile 910 kilometre sınırı olan Türkiye başta olmak üzere bütün bölgeyi olumsuz etkiliyor. Bölge ülkeleri olarak ile hep birlikte bu işi sahiplenmek durumundayız. Şu anda bunun çalışmalarını hep birlikte yapıyoruz. Temennim odur ki kısa sürede netice alalım." dedi.
 
Birlemiş Milletler gözlemcilerinin Suriye'ye gönderilmesinden memnuniyet duyduğunu belirten Erdoğan, gözlemci sayısının artırılması gerektiğine vurgu yaptı.
 
Başbakan Erdoğan’ın konu ile ilgili açıklamaları şöyle:
 
"Bu, 300 kişiyle olacak bir iş değil elbet. Bize göre sayının çok yükseltilmesi lazım. Yani belki bin, 2 bin, 3 bin kişi... Hakikaten etkin bir gözlem yapabilmek istiyorsanız, buraya çok sayıda gözlemci göndermeniz lazım."


Başbakan Erdoğan, Şam yönetiminin Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'ı ''Suriye'ye düşmanlık'' ile suçlamalarını da ''çelişki'' olarak niteledi. Erdoğan, bu üç ülkenin yakın zamana kadar Şam ile iyi ilişkiler içerisinde olduğunu hatırlattı.
Başbakan, ''Şimdi nasıl oldu da bu üç ülke Suriye'ye bir anda düşman oldu. Şu anda biz, Beşşar Esed'in yaptıklarını kabul etmiyoruz. Savunmasız insanları, acımasızca öldürmenin insanlık tarihinde nereye oturtulduğu bellidir. Ve böyle bir rejimi kabul etmek bir defa mümkün değildir. Bizim şu anda ters düştüğümüz nokta burasıdır. Biz ne yapıyorsak Suriye halkı için yapıyoruz." şeklinde konuştu.