ARTIK FİBER OPTİK TEKNOLOJİSİ SAYESİNDE  DAHA HIZLI VİDEO İNDİREBİLECEĞİZ

 

Mühendislerden oluşan ekip, internet hızını (bantwidth)  inanılmaz biçimde arttıracak yeni bir fiber optik kablo icat ettiler. Yeni bulunan teknoloji sayesinde video izleme talebinden doğan yoğunluğu daha güçlü bir bağlanmayla internet hızının kesilmesini engelleyecektir.

28 Haziran’ da Science araştırma dergisinde yayınlanan  yeni fiber optik teknolojisi, simit şeklindeki  optik vorteks lazer ışıklarının düz bir hatta ilerlemek yerine tornado misali spiraller çizmesine dayanıyor. Optik vorteksler (optik açısal momentum ) moleküler biyoloji, atom fiziği ve kuantum fiziğinde kapsamlı olarak çalışan bir konudur.

Önceleri optik vortekslerin fiber içinde stabil olmadığı zannedilmekteydi. Fakat Mühendislik Bölümü’ den Prof. Siddharth Ramachandran geçenlerde yeni bir optik fiber tasarlayarak stabiliteyi sağladı. Araştırmada Siddharth Ramachandran ve Alan Willner bunun sadece stabiliteyi arttırmakla kalmayıp, internet bant genişliğini arttırma potansiyeli olduğunu gösterdi. Ramachandran, yaptıkları keşif sayesinde normalde stabil olmadığı düşünülen OAM ışınlarının stabil olmasıyla fiberlerdeki kapasitenin arttırılabileceğini belirtti. 

Araştırma sayesinde fiber optiğin eşsiz özellikleri geliştirilerek, terabit/sn hıza çıkılabileceği belirtiyor. Ramachandran ve Willner Danimarkalı OFS-Fitel şirketi ve Tel Aviv Üniversitesi’ yle iş birliği yaparak teknolojiyi geliştiriyor.

Normalde internet bant genişliği kabloların renklerinin artışıyla artsa da 1990’ lardan beri artan genişleme nedeniyle sonunda fiziksel limite ulaşıldı. 

Özellikle cep telefonları için internet gittikçe dar boğaza girdiğinden yeni geliştirilen teknoloji internetin hızlarını arttırarak, devrim niteliğinde bir teknolojik gelişime neden olacaktır.

Araştırma Referansı :

  1. N. Bozinovic, Y. Yue, Y. Ren, M. Tur, P. Kristensen, H. Huang, A. E. Willner, S. Ramachandran. Terabit-Scale Orbital Angular Momentum Mode Division Multiplexing in Fibers. Science, 2013; 340 (6140): 1545 DOI:10.1126/science.1237861