Başkan Yüce, “Biz de hamdolsun göreve geldiğimiz günden beri su kaynaklarımız üzerinde hassasiyetle durduk. Sakarya’nın ana su kaynağı biliyorsunuz Sapanca Gölü. Gölümüzü korumak, doğal mirasımızı gelecek nesillere aktarabilmek için Akçay Barajı çalışmalarına ağırlık verdik. İnşallah Akçay, Sapanca’nın alternatifi olacak ve gölümüzü koruyacağız” dedi.

Bugün Sakarya Büyükşehir Meclisinde rekor bir kez daha kırıldı 2 maddesi Hendek olmak üzere toplamda 73 madde oy birliğiyle karara bağlandı....

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısı Sosyal Gelişim Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Başkan Ekrem Yüce’nin başkanlığında toplanan mecliste 2 ilave madde ile 73 gündem maddesi karara bağlandı. Başkan Ekrem Yüce 2021 yılının ilk toplantısının Sakarya’ya ve tüm Türkiye’ye hayırlı olmasını temenni etti. Toplantı sonunda üretimine başladıkları Yağcıbedir halısını meclis üyelerine tanıtan Başkan Ekrem Yüce, Sakarya’da ilk üretilen Yağcıbedir halısını meclisin en yaşlı üyesi olan Necmettin Alper’e hediye etti.

Ülkemizin gurur tablosu yükseliyor

Meclisi selamlayarak konuşmasına başlayan Başkan Yüce, gurur verici başarılara imza attıklarını vurgulayarak, “Yaklaşık 20 yıldır Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde yapılmasına hayal denilen pek çok hizmeti hayata geçirdik. Savunma sanayisinde dünyada neredeyse bir numarayız. Kendi yeraltı kaynakları araştırmalarımızı yönetiyor ve dünyayı şok eden sonuçlara ulaşıyoruz. Yerli arabalarımızı üretiyoruz. Kendi alanlarında dünyada zirveye oynayan yollar, köprüler inşa ediyoruz. Bunu yaparken de dünyanın her yerindeki mazlumların haklarını tüm dünyaya karşı savunuyoruz. Şimdi de 5A uydusunu uzaya gönderdik. Dünyada sadece 30 ülkenin uzayda uydusu var. Biz ise Türkiye olarak Allah’a hamdolsun yedinci uydumuzu gönderdik. Emeği geçenlere şahsım ve şehrim adına teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Suyumuzu korumak adına ne gerekiyorsa yapıyoruz

Küresel ısınmanın artmasıyla Türkiye’de su sıkıntılarının arttığını ifade eden Başkan Yüce, “Artık hepimizin malumu küresel ısınma sebebiyle dünyada bazı iklim değişiklikleri yaşanıyor. Bu değişiklikler sonucunda mevcut ekosistemde bazı aksaklıklar ya da sıkıntılar baş gösteriyor. Bu sıkıntılardan biri de kuraklık sıkıntısı. Afet ve kuraklık elbette insanoğlunun ne zaman yaşanacağını bilmediği şeyler. Biz de hamdolsun göreve geldiğimiz günden beri su kaynaklarımız üzerinde hassasiyetle durduk. Sakarya’nın ana su kaynağı biliyorsunuz Sapanca Gölü. Gölümüzü korumak, doğal mirasımızı gelecek nesillere aktarabilmek için Akçay Barajı çalışmalarına ağırlık verdik. İnşallah Akçay, Sapanca’nın alternatifi olacak ve gölümüzü koruyacağız. Yine ilerleyen yıllarda su sıkıntısı yaşanabilecek ilçelerimizde sondaj kuyularını açtık. Rahatlıkla söyleyebilirim ki kısa vadede şehrimizde herhangi bir su yetersizliği söz konusu değildir. Fakat inşallah tüm Sakarya olarak hep birlikte suyumuzu koruyalım, israftan kaçınalım” dedi.

Bugün Büyükşehir Meclisinde 73 madde karara bağlandı...

Sakarya’nın gelişimine katkı sağlıyoruz

Sakarya’da çok önemli projeleri hayata geçirdiklerini söyleyen Yüce, “Unkapanı Meydan Düzenleme Projesinin temel atma törenini gerçekleştirdik. İnşallah şehrimizin merkezinde Sakarya’ya yakışan bir meydan kazandıracağız. Oradaki dolmuş esnafımıza çok güzel bir durak alanı sunacağız. Tozlu Cami ve cemaati için yeraltı şadırvanları yapıyoruz. Sadece meydanla kalmıyor meydana çıkan yollarda düzenlemeler yapıyoruz. Malumunuz yine geçtiğimiz ay itibariyle Karaman GES’in çalışmalarına başladık. İnşallah bundan böyle tükettiğimiz enerjiyi kendimiz üreteceğiz. Sadece Karaman GES ile Sakarya’da yıllık 4 bin hanenin elektrik ihtiyacını yenilenebilir ve temiz enerjiden karşılayacağız. Temiz enerjiye ilginin her geçen gün artacağına inanıyorum. İnşallah bundan yıllar sonra Sakarya’nın tamamında sadece güneşle değil rüzgâr ve su ile ürettiğimiz yenilenebilir enerjiyi kullanır, doğaya ve ekosisteme verilen zararı telafi ederiz” dedi.

Sakarya yükselmeye devam ediyor

Başkan Ekrem Yüce, “Sakarya SGK Köprülü Kavşak çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Altyapı ihtiyaçları neredeyse tamamlandı, inşallah önümüzdeki günlerde giderek yükselen inşaatı görerek tüm Sakarya mutlu olacağız, gururlanacağız. 48 Derslikli İmam Hatip Lisesi çalışmalarımız çok hızlı ilerliyor. İnşaat artık şekillenmeye başladı. Ben oradan her geçtiğimde ya da her ziyaretimde orada Adapazarı İmam Hatip Okulu efsanesini, markasını görüyorum. İnşallah çok yakında şehrimizin efsaneleşen markası yeni binasında vatana ve millete hayırlı nesiller yetiştirmeye devam edecektir. Sözlerime son verirken salgın sebebiyle sağlığımızla ilgili çok büyük bir imtihandan geçtiğimiz şu günlerde Sakarya’mız için, memleketimiz ve hemşerilerimiz için canla başla çalışan siz değerli kardeşlerimi bir kez daha tebrik ediyorum. Önlemlerimizi alalım, tedbiri elden bırakmayalım. Hepinizi saygıyla selamlıyor, toplantımız hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

Sakarya’nın etrafını su kaynaklarıyla çevreliyoruz

Sakarya’nın kuraklık ile savaşında önemli adımlar attıklarını söyleyen Başkan Ekrem Yüce, “Sakarya’da ki su ihtiyacımızın önemli bir kısmı Sapanca Gölünden sağlanmaktadır. 3 farklı baraj da şehrimizin su ihtiyacına destek olacaktır. Bunlardan ilki Akçay Barajıdır. Sapanca Gölüne yüzde 60 oranından alternatif olabilecek içmesuyu kaynağı oluşturması amacıyla inşa edilmiştir. Sapanca Gölünden beslenen nüfusumuzun yaklaşık yüzde 60’ının içmesuyu ihtiyacı da karşılanacaktır. İkinci olarak Ballıkaya Barajı ile 8 ilçemize su sağlamış olacağız. DSİ tarafından Sakarya ve Kocaeli illeri için Mudurnu Çayı üzerinde yapımı devam eden Ballıkaya Barajının yüzde 58’i Sakarya’ya tahsis edilecektir. Barajın inşaatının yüzde 95’i tamamlanmıştır. Üçüncü Baraj ise Çamdağı’dır. Çalışmalarımız hala devam etmektedir. Projenin çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Karasu ve Kocaali ilçelerimizin su ihtiyaçlarını karşılamak için yapılacak olan bu baraj DSİ ise onay aşaması tamamlanarak protokol aşamasındadır.”

Su kayıplarını yüzde 30 oranında azalttık

Başkan Yüce, “Adapazarı ilçesinde uygulanmaya başlanan basınç yönetimi ile şebeke sistemindeki ihtiyaç dışı basınç düşülerek fiziki su kayıplarının önüne geçilmiştir. Uyguladığımız basınç yönetimi ile Adapazarı ilçesindeki yüzde 75 olan su kayıp oranı yüzde 45 seviyesine inmiştir. Verimi artırmak adına yaptığımız basınç yönetimini tüm ilimize uyguladık. 2020 yılı içerisinde 100 bin metre içmesuyu şebekemizi yeniledik. Aktif sızıntı kontrolü ile yüzeye çıkamayan arıza taramaları yaparak verimli olmasını sağlıyoruz. Böylece 1 Nisan 2019 tarihinden itibaren günümüze kadar 3 bin 131 adet arızanın testi yapılarak yıllık 120 bin kişinin su kullanımına denk gelen 11 milyon metreküp su kaybı önlenmiş oldu” dedi.

Kocaali’de Maden Deresi ekoturizme kazandırılacak

Doğal koruma alanlarından birisi olan Maden Deresi’nde ekoturizm alanı oluşturacaklarını belirten Başkan Ekrem Yüce, “Sakarya’nın nitelikli doğal koruma alanı olarak tescillenen ve önemli turistik noktalarımızdan birisi olan 30 kilometre uzunluğundaki Maden Deresinin çevresini düzenleyeceğiz. Sakarya’nın Kocaali ilçesinde bulunan doğal güzelliğimizi inşallah ekoturizme kazandıracağız. Yürüyüş yolları, dinlenme alanları ile Kocaali ve Karasu bölgemize daha fazla turistin gelmesini sağlamak, daha çok günübirlik yapılan ziyaretlerin konaklamalı ziyarete dönüşünü sağlamayı hedefliyoruz. Yakın bir zamanda da çalışmalarımız başlayacaktır” dedi.

Gündem Maddeleri

1. maddeden 27. maddeye kadar olan maddeler İmar ve Bayındırlık Komisyonuna, 13. maddenin ise İmar Bayındırlık ve Hukuk Komisyonuna havalesi oy birliği ile kabul edildi. 28. madde Plan ve Bütçe Komisyonundan geldiği şekilde kabulü oy çokluğu ile kabul edildi. 29. maddeden 44. maddeye kadar İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havalesi oy birliği ile kabul edildi. 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ve 65.  maddeler oy birliği ile kabul edildi.  Sakarya Nehri üzerinde yapılması planlanan zipline projesini içeren 66. madde oy birliği ile kabul edildi. 67, 68, 69 ve 70. maddeler oy birliği ile kabul edildi. Denetim komisyonu seçimini ilgilendiren 71. madde oy birliği ile kabul edilirken, yapılan gizli oylama sonucu Denetim Komisyonuna Cemil Kocacık, Emre Yılmaz, Mustafa Yıldız, Mehmet Akkaş ve Mehmet İr seçildi. İlave gündem maddeleri olan 72. madde oy birliği ile kabul edilirken, 73. madde ise İmar ve Bayındırlık komisyonuna oy birliği ile havale edildi.