BESMELE
 
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
               
Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla
 
   Bir işe besmele ile “Bismillahirrahmanirrahim” diyerek başlamak, Alla hu Teâlâ’nın birliğini anarak ona karşı edep dairesinde bulunmak demektir. Bu edep düsturunun en güzel örneği Kur ’an-ı Kerim’in ilk inen ayeti ve Rabbimizin Güzeller güzeli (s.a.v.) ilk hitabı olan Alak Suresinin İlk ayetinde görülmektedir.
 
اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ  ”Yaratan Rabbinin adı ile oku..”(Alak Suresi.1)  Besmele rahmet sembolü olduğundan, besmelesiz başlanan işlerin bereketsiz ve hayırsız olacağı bildirilmektedir. “Meşru olan herhangi bir şeye   بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم  İle başlanılmazsa, hayır ve bereketi kesilmiş olur.” “Hazret’i ( Muhammed.(s.a.v.)
 
   Besmele hem bir edep düsturudur. İslam mefkûresinin temelini teşkil eder. Kur’an’ı Kerim’in ilmini fatiha suresinde Fatiha’nın mana’sını “ Besmele de” toplamıştır.  
 
 “Kâinat’ın güzeli Hazreti. Muhammed (s.a.v.) buyuruyorCebrail, bana, geldiğinde gönlüme ilk yerleştirdiği şey, Bismilahir’rahanir’rahim olmuştur. Besmele’nin harf sayısı 19 dur. Besmeleyi meydana getiren kelimeler ise;”isim” kelimesi Kur’an’ı Kerim’de 19 defa zikredilmiştir.
  Allah (c.c.) lafzının ise Kur’an’ı Kerim’de 2698 defa tekrarlandığı görülür.
 “Besmelenin” üçüncü kelimesi olan
“Errahman”  57 defa zikredilmektedir. Dördüncü kelimesi olan
Er-rahim” 151 defa tekerrür etmiştir.
 
İmam-ı Azam: Besmeleyi ayet olarak değil, sureleri birbirinden ayıran bir bölüm kabul eder.
 
İmam-ı Şafii ise: Surelerin başındaki besmeleyi Kur’an-ı Kerim’den bir ayet kabul eder. Bu bakımdan, aşikâre kılınan namazlarda besmeleyi de aşikâre okurlar.
(Şafii mezhebine tabi olanlar)  
     
 Kim “Besmeleyi” akşam yatağına yatmadan önce 21 defa okursa, o gece kovulmuş şeytanın şerrinden, insan ve cinlerin kötülüğünden, hırsızlıktan ve yangından, ansızın ölümden emin olur. O kimseden her türlü bela ve afet def edilmiş olur.
 
 Esmaül Hüsnanın ( Allah (c.c.) ın güzel isimlerinin) manası besmeledeki “İsm” kelimesinde toplanmıştır. Kim besmeleyi şuurlu bir şekilde ve manasını bilerek okursa Alla hu tela’yı bütün isimleriyle zikretmiş olur.
 
 
                         
 

-