Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada yeni genelgeye göre kayıt altına alınması gereken ‘tehlike arz eden hayvanlar’ ile ilgili son kayıt tarihinin 14 Ocak 2021 olduğu hatırlatılarak çağrı yapıldı.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi ‘tehlike arz eden hayvanlar’ ile ilgili bir açıklama yapıldı.  Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, kayıtsız şekilde beslenmesi, üretilmesi ve sahiplendirilmesi yasaklanan tehlike arz eden hayvanların ilgili kurumlara bildirilmesi çağrısında bulunuldu. Yer verilen ifadelerde, kayıt için son tarihin 14 Ocak Cuma günü olduğu hatırlatıldı.

Terk edenlere 30 bin, kurallara uymayanlara 11 bin TL ceza

Şu ifadelere yer verildi: “Pittbull, terrier, japanese tosa, dogo argentino, fila brasilerio ve bu ırkların melezlerinin ülkemize girişinin, üretilmesinin, sahiplenilmesinin, satışının, reklamının yapılmasının, takas edilmesinin, sergilenmesinin ve hediye edilmesinin, dolayısıyla bulundurulmasının ve beslenmesinin de 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında yasaklanmış ve bu yasaklara uymayanlar hakkında 5199 sayılı kanunun 28’inci maddesinin (k) bendi gereği hayvan başına idari para cezası (2021 yılı için 11.000 TL) uygulanarak hayvanlara el konulacaktır. Kısırlaştırdığınız hayvanlarınızı 14.01.2022 tarihine kadar belgeleriyle birlikte İl veya İlçe Tarım Orman Müdürlüklerine başvurarak kayıt altına aldırınız. Bu tarihe kadar hayvanları kaydettirenlere bu hüküm kapsamında idari yaptırım uygulanmayacaktır. Ayrıca karara göre bu türlerin kayıt belgesiz dolaştırılmaları, tasmasız gezdirilmeleri, ağızlıksız gezdirilmeleri, halkın yoğun olduğu alanlara ve çocuk oyun alanlarına sokulmaları yasaktır. Bu hayvanları sokağa terk edenlere 30.000 TL, yasaklara aykırı davrananlara ise 11.000 TL idari para cezası uygulanacaktır”