BASIN AÇIKLAMASI

Belediye Başkanımız Sayın İrfan Püsküllü’nün önem verdiği husulardan biri de çalışmaların ortak akıl ve istişareye dayalı yapılmasıdır. Bu noktada; Hendek Belediye Meclisi’nde, muhalefetin görüşleri her zaman önemsenmiştir. 
Zaten Meclisimizde bulunan Milliyetçi Hareket Partili ve Bağımsız Meclis üyelerince getirilen farklı görüş ve önerilerin karşılık bulduğu bir çok örnek mevcuttur.

Hal böyle iken Milliyetçi Hareket Partisi Hendek İlçe Başkanı Sayın Turgut Babaoğlu’nun hafta sonu düzenlediği basın toplantısında, görüşlerinin alınmadığını ifade etmesine anlam verilememiştir. 

Sayın Babaoğlu, açıklamalarında “Meslek kuruluşları ya da siyasi partilerin fikirleri alınmadığından ve istişare edilmediğinden  sorunların çözülemediğini düşünüyorum. Bizleri işin içine dahil edin” demektedir. 
Bu ifadeler, kabul edilemez olduğu gibi belediyemizin yönetim anlayışıyla da bağdaşmamaktadır. 

Sayın Belediye Başkanımız İrfan Püsküllü, göreve geldiği andan itibaren defaatle “Hendek’i birlikte yönetelim” çağrısı yapmış, zaman içerisinde kabul gören farklı görüş ve önerilerin de uygulamaya konduğu örnekler de mevcuttur. 
Hendek Belediyesi, bugüne dek olduğu gibi bundan sonra da önerilere açık olacaktır. 

Yine söz konusu basın toplantısında, “Kemaliye Mahallesi, Sokak Hayvanları, Trafik Sorunu ve Toplu Konut Projesi” konularının işlendiği ve bunlar üzerinden belediyemizin eleştirildiği görülmektedir.

Ancak; bu konularla ilgili aşağıda yapacağımız açıklamalara bakıldığında, gerek Belediyemize gerekse Sayın Belediye Başkanımıza yapılan eleştirilerin haksız olduğu görülecektir.   

1-KEMALİYE MAHALLESİ:

Kemaliye Mahallesindeki proje çalışmaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Belediyemiz Meclis kararıyla kurulan Kemaliye Mahallesi Komisyonu ile birlikte koordinasyonlu bir şekilde devam etmektedir. Bu kapsamda bölgeye ait 1/5000 ve 1/1000 uygulama imar planları daha önceden de mahalle halkına sunulan projenin aslına sadık kalınacak şekilde yapılmaktadır. Mahalle halkı tarafından kabul edilen proje esas alınarak değerleme – planlama ve projelendirme çalışmaları devam etmektedir. Özellikle daha önceden evleri alınarak borçlandığımız hak sahibi vatandaşların haklarını iade etmek üzere planlama çalışmalarının uzlaşı içerisinde tamamlanmasını hedefliyoruz. Planlama çalışmalarısonrası ilk olarak kazısı yapılan bloktan projeye yeniden başlanacaktır. Ayrıca diğer alanlar ile ilgili olarak daha önceden vatandaşa söz verdiğimiz şekilde plan ve programa sadık kalma koşulu ile kendi parsellerine kendi yapılarını yapmak ve yaptırmak isteyen mahalle halkının da önü açılacaktır. Belediye olarak bu tip çalışmalar içinde olmak isteyen vatandaşlarımıza da gereken teknik desteği vermeye hazırız.

2-SOKAK HAYVANLARI:

5199 Nolu Hayvanları Koruma Kanununa göre, sokak hayvanlarının aşıları ve kısırlaştırma işlemleri yapıldıktan sonra, 10 günlük iyileşme sürecinin ardından alındıkları ortama bırakılmaları zorunludur. Sadece geçen yıl Hendek’te 808 sokak köpeği, Geçici Hayvan Bakımevi’nde söz konusu işlemlerden geçirilmiştir. Belediyemiz Hayvan Bakımevi’nde tüm sokak köpeklerinin barındırılması mümkün olmadığı gibi yasal olarak da bunu yapmak mümkün değildir. Ancak sokak hayvanlarının sahiplenilmesi de mümkündür. Bu konuda teşvik edici çalışmalar da yapılmaktadır. İlçe dışından zaman zaman ilçemize salınan sokak köpekleri olduğu anlaşılmakta, ancak bunu yapanlar tespit edilememektedir. Vatandaşlarımızın bu konuda yardım ve ihbarları olduğunda gerekli işlemler yapılacaktır. Ayrıca barınağımızda sahipli kedi ve köpeklerin aşı ve kısırlaştırma işlemleri de ücretsiz olarak yapılmaktadır. 

3-TRAFİK VE OTOPARK:

İlçemizde trafik akışının rahatlaması ve otopark yapımıyla ilgili çalışmalar sürmektedir. Mevcutta şehir merkezinde 270 araçlık açık otopark ile Rasimpaşa Camii altında ücretsiz 250 araçlık kapalı otopark mevcuttur. Şu an açık otopark olarak hizmet veren yerde bu yıl yeralltı 2 kat otopark ve üzeri meydan projemiz başlatılacaktır. Bu çalışma başladığında şu an köy duraklarının bulunduğu yer, açık otopark olarak hizmet verecektir. Yer altı 2 kat otoparkın 800 araç kapasiteli olması planlanmaktadır. Buna hali hazırdaki Rasimpaşa Camii altındaki 250 araçlık otopark da ilave edildiğinde toplam 1050 araçlık kapalı otopark alanıyla, şehir merkezinde park sorunun sona ermesi hedeflenmektedir.  

4-TOPLU KONUT PROJESİ:

Toplu Konut sosyal amaçlı olarak tasarlanmaktadır. Özellikle dezavantajlı gruplar, dar gelirli ve şu ana kadar edinememiş durumdaki vatandaşlar ile asgari ücretli çalışanlara yönelik konut edindirme projesi hazırlanmaktadır. Bununla ilgili belediyemize yapılan talepler, ön kayıt şeklinde alınmaktadır. 

Alternatif projeler içerisinden en uygun olanı seçilerek planlanması hazırlanacak ve uygulamaya geçilecektir. Maliyetlendirilme çalışmaları da ayrıca değerlendirilmektedir. Belediyemize ait mülkiyet içinde yapılacak olan projede; proje, alt yapı, denetim harçları ile ilgili muafiyetler olduğundan birim fiyatı mevcut maliyetlerin altında olacaktır. Ayrıca TOKİ'nin birim fiyatları yüksek olduğundan şu aşamada değerlendirilmesi uygun görülmemektedir. Konutların en uygun koşullarda yapılması ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Önemli olan Hendek'in projesi olması, insanların mutlu olacağı ve en uygun şartlarda en uygun şekilde konut edineceği şartları oluşturmaktır. Projenin; Ticaret alanları ile cami, okul, yeşil alanlar, bisiklet yolları, sağlık ocağı gibi tüm imkânları barındırması da hedeflenmektedir. 
Hendek Belediyesi