Bismillahirrahmanirrahim

Bizleri Müslüman olarak yaratan, peygamber ve sahabe sevgisiyle donatan, Mevla Tealaya sonsuz hamd olsun. Âşıkların gözyaşları adedince, denizlerin damlaları adedinde, Salât ve selam Hz. Muhammed (s.a.v.) ‘e âline olsun.

Allahumme salli ala Muhammed’in ve ala ali Muhammed

Değerli okurlarım! Yüce Allah, insanı en güzel şekilde yaratmış ve diğer varlıklardan üstün kılmıştır. İnsana ömür, sağlık ve afiyet vermiş, onu kalp, beyin, göz, kulak gibi mükemmel vücut organlarıyla donatmıştır.

Ona mal, mülk, servet, evlat, hava, su gibi saymakla bitiremeyeceğimiz sonsuz nimetler bahşetmiştir. Ve en önemlisi insana akıl, zeka, düşünme melekesi ve iman lütfetmiştir. Hatta kâinatı ve içindeki her şeyi insanın emrine vermiştir.

İşte bu sonsuz nimetler karşısında insana düşen temel görev elbette Rabbini herkesten ve her şeyden daha çok sevmek olmalıdır.

Sevgilerin en güçlüsü, en yücesi Allah sevgisidir. Allah sevgisi, Allah’a inanmanın ve O’nun eşsiz büyüklüğü ve yüceliği karşısında duyulan derin hayranlığın, içten bağlılığın, güvenip tevekkül etmenin adıdır.

Allah sevgisinin olmaması ya da başka şeylerin sevgisini O’nun sevgisine üstün tutmak ise, bütün kötülüklerin başıdır.

Kur’an-ı Kerimin insanlığı ulaştırmak istediği birinci hedef, Allah’ın birliği inancını ve Allah’ı her şeyden daha çok sevmeyi bütün ödevlerin en başında görmektir.

Okuduğum ayette “İman edenler ise en çok Allah’ı severler” buyrularak bu hususa işaret edilmiştir. Bu ayette inananların yalnız Allah’ı sevdikleri değil en çok Allah’ı sevdikleri ifade edilmektedir.

Şu halde insan elbette sevilmesi meşru, makul ve yerinde olan -eş, çocuk, ev, araba, mal gibi- Allah’tan başka varlıkları da sevecektir. Bu Allah’ın insan fıtratına verdiği doğal ve aynı zamanda gerekli bir durumdur. Yeter ki başka sevgiler Allah sevgisini unutturmasın ya da onun önüne geçmesin.

Allah sevgisini başka hiçbir sevgiye karıştırmayan ve hiçbir şeyle değiştirmeyen insan, diğer varlıklara sevgisinin Allah sevgisiyle çatışması halinde bütün ilişkilerini Allah sevgisine göre düzenlemelidir.

Sevgili Peygamberimiz imanın tadını tatmanın “Allah ve Resulünü herkesten fazla sevmeye” bağlı olduğunu vurgulamıştır.

Allah sevgisinin birinci şartı O’nu tanımak ve bilmektir. İnsan bilmediği şeyi sevmez. İnsan Allah’ın zatı, sıfatları ve filleri hakkında bilgi sahibi oldukça; O’nun ilim, irade ve gücünün eserleri olan harikaları daha yakından ve derinden kavradıkça kuşkusuz Allah’a olan sevgi, saygı ve bağlılığı da güçlenecektir.

Bu da insanın dünya ve ahi ret hayatını ilgilendiren her türlü tutum ve davranışlarının güzelleşmesini ve zenginleşmesini sağlayacaktır.

Allah sevgisinin en temel göstergesi Allah’a itaat etmek, O’nun emir ve yasaklarına uymak, O’na karşı olan kulluk ve ibadet görevlerimizi yerine getirmektir.

Rabbimiz birçok ayette kendisine itaat etmemizi emrederken bir ayette de şöyle buyurmaktadır: “ De ki: Kulluğunuz ve niyazınız olmasa Allah size ne diye değer versin…” .

Allah sevgisinin bir başka göstergesi de Sevgili Peygamberimize itaat etmek, bildirdiklerine uymaktır. Bu hususta Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:

“De ki: Eğer siz Allah'ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah çok bağışlayan, çok esirgeyendir” .

Allah’ı bilip tanımadan O’na karşı kulluk görevlerimizi yerine getirmeden, Resulüne uymadan sadece “seviyorum” demekle Allah sevgisi olmaz.

Bütün iyiliklerin güzelliklerin, dünya ve ahiret mutluluğunun yegâne anahtarı Allah sevgisidir. Öyleyse bu sevgiyi hayatımıza rehber kılalım.

Çocuklarımızı Allah sevgisiyle donatalım. Allah sevgisiyle bağdaşmayan bütün söz ve davranışlardan kaçınalım.

Böylece hem Allah’ın sevgisine ve rızasına ulaşırız ve hem de gerçek mutluluk ve huzura kavuşuruz.

Fani dünyada bir insan için bundan daha güzel ve kazançlı ne olabilir? Ne mutlu Allah’ı ve Resulünü gönülden sevenlere!...

“Allah’ım! Seni sevmeyi, seni sevenleri sevmeyi ve senin sevgine ulaştıracak amelleri sevmeyi nasip eyle.

“Allah’ım! Senin sevgini bana canımdan, ailemden ve soğuk sudan daha ileri kıl !” . Amin..

Allah'ım! Senden hidayet, takva, iffet ve gönül zenginliği istiyorum." (Müslim, Dua, 7.)

"Allah'ım! Bana doğru olanı ilham et ve beni nefsimin şerrinden koru." (Tirmizî, De’avât, 70)

"Allah'ım! Yaratılışımı güzel yaptın, ahlâkımı da güzelleştir." (İbn Hıbbân, Ed'ıye, No: 959) 

Rabbim yaptığımız dualarımızı kabul eylesin.

Hem deme! Bende herkes gibiyim, çünkü herkes sana kabir kapısına kadar arkadaşlık eder. ..

 

Allahumme salli ala Muhammed’in ve ala ali Muhammed