Dünyamızdaki ülkeler, adeta siber saldırılarla karşı karşıya kalmaktadır. Birçok internet sitesi, servis sağlayıcılar bu saldırılardan dolayı ekonomik anlamda büyük zararlara uğradılar.

Ülkemize yönelik devlet kurumlarının kullanmış olduğu gov.tr uzantılı internet siteleri, elektronik posta hesaplarına farklı ülkelerden siber saldırıların olması görünüş itibarı ile tüm saldırının Güney Kore üzerinden gerçekleştiği iddia edilse de, bunun sadece IP numarasının değişmesinden kaynaklanan bir durum olduğu bildirilmiştir.

Avrupa ve Asya kıtalarında bulunan 12 farklı ülkeden gov.tr uzantılı mail adresine yapılan siber saldırı sunucu şirketler güvenlik tedbirlerini artırmak zorunda kaldı.

Siber saldırı sisteminin bir modeli şu şekilde işlemektedir. Hackerler saldırılarını yaklaşık 14 milyon IP adresinden “zombi" olarak isimlendirilen sistemler kullanarak düzenlediği açıklandı. Zombi sistemi ile günlük hayatta kullanılan kamera, mikrofon ile lisanssız işletim sistemi kullanan bilgisayarlara uzaktan bir komut gönderilerek cihaza erişilebiliyor. Böylelikle cihazların saldırganlar tarafından belirlenen hedefe bağlanmaları sağlanırken, bilgisayar veya cihaz kullanıcısı ise durumu fark etmeden cihazı normal şekilde kullanıma devam ediyor.

Bizler de siber tehlike altındayız. Eğer internete bağlı akıllı telefon kullanıyorsak, bilgisayar, internet bankacılığı ve bunlar gibi teknolojik cihazlar elimizde pimi çekilmiş patlamaya hazır bomba gibi. Korku imparatorluğu, siber dünyada maalesef başucumuzda...

Ülkeler bu hususta, büyük çapta yetişmiş personeller yetiştirmek zorunda. Teknik olarak yetiştirilen personeller oluşabilecek siber saldırılara karşı savunma yapacaklardır.

 

Acil olarak ;

  • Mutlak siber saldırılarla ilgili personel yetiştirilip strateji birimi kurulmalıdır,

  • Mutlaka kritik alt yapıların koruma altına alınması gerekmektedir.

 

Türkiye, dünyada genç nüfusu olan ülkeler arasında en başlardayız. Hamur var, un var, usta var, var var var … Ne duruyoruz?

Türkiye’ de internet çağında, genç nüfus, meraklı nesil ile tüm saldırıların üstesinden gelmeye muktedir olacaktır.

Gençlerimize güveniyoruz.

Ülkemizi seviyoruz.

Yaşayacağımız başka TÜRKİYE YOK.

 

Hüseyin ÇİT

Bilgisayar Yüksek Mühendisi