Çok uzun süre maruz kalınan açlık tüm vücudu olduğu gibi bağırsaklarımızı da etkiler. İftar ve sahur yemeklerinde tüketilen birer kase yoğurt tok tutmakla birlikte sağlığı da korur.

 

Sahurda hangi gıdalar tüketilirse tok kalınır ve daha az susanır?

Karbonhidratlı tüm gıdalar hızlı tok tutar ve erken açlığa sebep olur. Ramazan ayında uzun süre tokluk hissi  oluşturan proteinlerden beslenmek çok önemli. Süt ve süt ürünleri başta olmak üzere et ve diğer proteinli gıdalar tüketilmelidir. Burada dikkat etmemiz gereken bir problem de var, proteinli gıdalarda çok fazla azot yükü olduğu için fazlası böbreklere zararlıdır. Azot yükünü yıkabilmek için su tüketimini de artırmak gerekir. Tuzlu ve baharatlı gıdalardan ve özellikle reflüsü olanlar kızartmalardan uzak durmak gerekir. Bu gıdalar aşırı susama yapacaktır.

 

İftar ve sahur arasında tatlı ihtiyacını gidermek için ne tür tatlılar önerilir?

Günlük yaşantımızda tatlıdan uzak durmaya çalışsak da söz konusu iftar sofrasında bunu başarmak zor. Şeker, bedenimizin temel yakıtıdır ve beyin fonksiyonları açısından da gereklidir.  Tatlı mutlaka almamız gereken gıdalardan değildir fakat psikolojimiz açısından önemlidir. Tatlının kilo olmanın yanında yorgunluk kaynağı olduğunu biliyor muydunuz?

 

İftarda ya da sahurda hangi çaylar tüketilmelidir?

Bitki çayından önce sağlık için siyah çay önerilir.  Siyah çayın faydalarından yararlanmak için bitki çaylarından da destek alınabilir. Örneğin taze nane yaprakları siyah çayın içine karıştırılabilir. Bu karışım mükemmel bir lezzet oluşturur ve sindirimi de kolaylaştırır.