Millî Güvenlik Kurulu Toplantısı sonrası yapılan yazılı açıklamada demokrasimizin hukuk devleti ilkesinin, vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunmasına yönelik tedbirlerin etkin bir şekilde uygulanabilmesi amacıyla, Anayasamızın 120. maddesi gereği, hükûmete olağanüstü hâl ilan edilmesi tavsiyesinde bulunulduğu kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Millî Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sona erdi.

Toplantının ardından yine Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısından sonra, MGK Sekreterliği tarafından yazılı basın açıklaması yayınlandı.

Fetullahçı Terör Örgütü adı verilen ihanet çetesinin, 15 Temmuz 2016 tarihinde, Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki mensupları vasıtasıyla silahlı bir darbe girişiminin başlattığına işaret edilen açıklamada, söz konusu örgütün, kuruluş aşamasından itibaren etkisi altına aldığı eğitim kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, medya kuruluşları, ticari kuruluşlar ve kamu görevlileri aracılığıyla milleti ve devleti kontrol altında tutmayı amaçladığı belirtildi.

“MİLLETİMİZ, MEYDANLARI ÇETE MENSUBU TERÖRİST HAİNLERE TERK ETMEDİ”

“Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde yuvalanmış asker elbisesi içerisine girmiş eli kanlı terörist canilerini harekete geçirerek ülke yönetimine el koymaya çalışan Fetullahçı Terör Örgütü’nün bu girişimi, milletimizin feraseti, cesareti ve fedakârlığı ile güvenlik güçlerimizin kahramanca mücadelesi sayesinde başarısız olmuştur” ifadelerinin yer aldığı açıklamada şöyle denildi: “Bu tarihi süreçte canlarını hiçe sayma pahasına milli iradeye ve demokrasiye sahip çıkan aziz milletimiz, siyasi partilerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve medya kuruluşlarımız, tüm görüş farklılıklarını bir tarafa bırakarak silahlı darbe girişimi karşısında tek vücut olmuş ve meydanları çete mensubu terörist hainlere terk etmemiştir. Devletimiz, milletiyle el ele vererek, ertesi gün akşam olmadan silahlı darbe girişimini bastırmış, durumu kontrol altına almıştır.”

“OLAĞANÜSTÜ HÂL TAVSİYESİ, HAK VE ÖZGÜRLÜKLERE YÖNELİK TEHDİTLERİN ORTADAN KALDIRILMASINA YÖNELİK”

Kurulun; sivil, asker, polis tüm şehitlere rahmet, gazilere acil şifalar dilediği kaydedilen açıklama, şöyle cümlelerle tamamlandı: “Kurulumuz, demokrasiye, temel hak ve özgürlüklere, hukukun üstünlüğüne olan bağlılığı bir kez daha teyit etmiştir. Toplantıda, kurul üyelerinin değerlendirmeleri doğrultusunda, bundan sonra atılması gereken adımlar detaylı olarak görüşülmüştür. Bu çerçevede, demokrasimizin, hukuk devleti ilkesinin, vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunmasına yönelik tedbirlerin etkin bir şekilde uygulanabilmesi amacıyla, Anayasamızın 120. maddesi gereği, hükûmete olağanüstü hâl ilan edilmesi tavsiyesinde bulunulması kararlaştırılmıştır. Bu tavsiye, sadece ve sadece demokrasiye, hukuk devletine, hak ve özgürlüklere yönelik tehditlerin ortadan kaldırılması için yapılacak çalışmaları kolaylaştırma amacına yöneliktir. Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur.”