Ajans Press’in verilerine göre sanal alem üzerinden son 1 yılda 11 bin 932 dolandırıcılık vakası yaşandı. Özellikle telefon ve internet yoluyla yapılan iletişim dolandırıcılığı bütün resmi uyarılara rağmen hız kesmeden devam ediyor.

 
Konuya ilişkin olarak hazırladığı raporda Ajans Press şu ifadelere yer verdi;  “Merkezi İstatistik Kurumu (CBE) 2013 yılında 450 bin kişinin internet yoluyla dolandırıldığını raporladı. Bankaların adının geçtiği dolandırılma hikâyeleri ise büyük çoğunlukta. Kredi kartının ve internet bankacılık bilgilerinin çalınması, kopyalanması ile mağdur olan kişilere bir de farklı bir kimlikte tanıdığı dolandırıcının hesabına kendi isteğiyle para aktaranlar eklendi.”


“Terör” kozu çok sık kullanılıyor


Vatandaşlar resmi kurumlar tarafından konu hakkında bilinçlendiriliyor ve dolandırıcıların yolları bir süreliğine kesilmiş oluyor. Ancak bu, pek uzun sürmüyor. Çünkü dolandırıcılar her seferinde yeni yollarla dolandırmaya devam ediyorlar.


Son 1 yıllık verilere bakıldığında, yaşlı ve emekli çok sayıda mağdur; telefonda savcı ve polis olduğunu sandığı kişilere parasını kaptırdı. Dolandırıcılar aradıkları kişileri terör örgütüne yardım etmekle suçlayarak, onlardan yüklü paralar talep ettiler. Çok sayıda mağdur bu tuzağa düşerek, dolandırıcılara kendi istekleriyle para gönderimi yaptılar.


Son 1 yılın dolandırıcılık tablosu


Ajans Press dolandırıcıların en çok başvurduğu yolları sıraladı;


Tüketici Hakları Koruma Yasası’nda yeni yönetmelik yayımlanacağı açıklamasının ardından; banka komisyonu, kredi kartı aidatı, hesap işletim ücreti gibi ödemelerini geri alabilme vaadi sunan dolandırıcılardan da kaçmak mümkün olmadı.


Online alışverişin yaygınlaşmasını fırsat bilen dolandırıcılar gösterişli web siteleri ile sahte ürünler satarak amaçlarına ulaşabiliyorlar. Yaz döneminde çok sık duyduğumuz tatil sitesi dolandırıcılığı bunlardan birisi. Tatilin parasını peşin ödeyenler, rezervasyon teyidini yaptırmak istediklerinde kötü sürprizle karşılaştılar.


Banka, telefon, internet gibi aracılarla olduğu kadar yüz yüze yapılan dolandırıcılıklar da kolay kolay bitecek gibi değil. “Hayır İşleri” adı altında para isteyenler, hediye kazandırdığını söyleyen satıcılar, film setlerinde oyunculuk vaadi sunanlar, ücretsiz ameliyat kurguları, sahte çek, senet ve para verenler, devlet büyüğü tanıdığı olduğunu söyleyerek bağış toplayanlar, düzmece eğitim kurumları son 1 yılın dolandırıcılık haberlerinden sadece bazıları.