Recep Tayyip Erdoğan Çankaya yarışında ipi göğüslemeyi başardı. Erdoğan ilk turda yüzde 51.7 oy alarak Çankaya’nın kapılarını kendisi için açtı. Çatı aday Ekmeleddin ihsanoğlu yüzde 38.6 da kaldı. HDP’nin adayı Selehattin Demirtaş ise oy oranını arttırdı ve yüzde 9.7’yi yakaladı. Demirtaş, Kürt siyasetinin bugüne kadarki en yüksek oy oranını almış oldu.

 

13 milyon kişi oy kullanmadı

Yüksek Seçim Kurulu’nun verilerine göre 52 milyon 894 bin seçmenden yaklaşık 13 milyonu oy kullanmadı. Yani oy kullanma oranı yüzde 75’te kaldı. Bu oran yerel seçimlerde yüzde 89 idi. 

Iğdır (% 63.3), Tunceli (% 67.2) ve Kırklareli (% 67.2) oy kullanım oranlarının en düşük olduğu iller oldu.

Peki oy kullanmayan 13 milyon kişi sandığa gitseydi adayların oy dağılımında nasıl bir değişiklik olacaktı?

Oy kullanmayanların bir kısmı mevsimlik işçi olarak fındık ve pamuk bölgeleri ile turizm bölgelerine garsonluk ya da günlük işler için giden Güneydoğulu seçmenken bir kısmı da özellikle Ege, Akdeniz kıyılarında tatil yapan orta sınıfa mensup kesim idi. Yani oy kullanmayan ya da kullanamayanların genel dağılımı Selehattin Demirtaş ile Ekmeleddin İhsanoğlu seçmeniydi. Buna göre söz konusu 13 milyon kişi oy kullansaydı dengeler İhsanoğlu ve Demirtaş lehine değişecekti.

 

MHP’de hüsran, Demirtaş’tan beklenmedik atak

Bu seçimin en büyük hüsranını ise Milliyetçi Hareket Partisi yaşadı. MHP’nin kaleleri olarak bilinen Osmaniye, Adana, Mersin ve Karabük’te sandıktan Erdoğan çıktı.

Öte yandan Demirtaş daha önce oy çıkaramadığı İç Anadolu ve Karadeniz’den de oy çıkarmayı başardı. Demirtaş, partisinin daha önce neredeyse hiç varlık gösteremediği Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop, Kastamonu, Bartın ve Zonguldak’ta yüzde 1.2 ile yüzde 2.5 arasında oy aldı.

Demirtaş, Kılıçdaroğlu’nun memleketi olan Tunceli’de de oy oranını arttırdı ve yüzde 50’nin üzerine çıktı. Demirtaş aynı zamanda Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da da oy oranını arttırdı ve Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinden oy çıkardı ve her bölgesinde oyunu arttırdı.

Cumhuriyet Halk Partisi ise yine Türkiye’nin kıyı şeridi ile içeride Eskişehir’de seçimi önde götürdü.

Resmi olmayan sonuçlara göre Türkiye Cumhuriyeti’nin 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu.