Türkiye’de yaşayan Abhazların çoğunun oyunu alan Raul Hacımba, Abhazya Devlet Başkanı oldu

İlk turda yüzde 50,57'lik oyla Raul Hacımba devlet başkanı oldu

Gürcistanın, 1992-1993 yıllarında Abhazyaya saldırmasıyla çıkan savaşı Abhazlar kazanarak kısa bir süre sonra  bağımsızlığını  ilan etmişti. Rusya ile Gürcistan arasında 2008'de 5 gün süren savaşın ardından Moskova yönetimi, Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanımıştı. Yaklaşık 130 binin üzerinde seçmen bulunan Abhazya’da ve 1500 seçmeni bulunan Türkiye’de, 24 Ağustos Pazar günü gerçekleşen günü yapılan "Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanlığı" seçiminde Abhaz seçmenler sandığa sahip çıkarak, oylarını kullandı. Sabah 08.00 ile akşam 08.00 saatlerinde yapılan seçimde ilk turda seçmenlerin yüzde 50 barajını geçen Raul Hacımba, aldığı yüzde 50,57'lik oyla Abhazya’nın yeni Devlet Başkanı oldu.

Abhazya ve Türkiye’de Raul Hacımba sevinci

Abhazya Merkezi Seçim Kurulu'ndan yapılan açıklamada, Abhazya Ulusal Kurtuluş savaşına aktif olarak katılan Milli Birlik Forumu Cumhuriyetçi Siyasi Partisi Genel Başkanı olan ve 2012 yılından bu yana Abhazya Cumhuriyeti Parlamentosu Halk Meclisi Milletvekili görevini sürdüren Tümgeneral ‘Leon’ madalyası sahibi olan ve aynı zamanda Abhazya Ulusal Kurtuluş savaşına aktif olarak katılan ve Abhazya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcılığı görevinde bulunan eski Başbakanlardan Raul Hacımba, yüzde 50,57'lik, 50 bin 494 oy aldı. Adaylardan Abhazya Ulusal Güvenlik Birimi Başkanı Aslan Bjaniya yüzde 35,91 (35 bin 860 oy), Savunma Bakanı Merab Kişmariya yüzde 6,4 (6 bin 389 oy), eski İçişleri Bakanı Leonid Dzyapşba ise yüzde 3,4 (3 bin 397) oy aldı. Abhazya’da oy kullananların % 1.8'i hiçbir adaya oy vermezken, seçime katılma oranı %70 oldu.

Raul Hacımba, Türkiye’de oyların yüzde 74’ün aldı

Aynı gün, İstanbul Kadıköy’de Abhazya Temsilciliğinde ve Türkiye’de ilk kez gerçekleşen seçimde ise; Sakarya Adapazarı, Düzce, Bursa, İnegöl’den yaklaşık binden fazla kişi temsilcilik binasına geldi. Burada yapılan baskılar ve yaşanan olaylara rağmen, “Ben Abhazya’da yaşayamıyorsam bile, Abhazya’nın kaderinin belirlenmesinde bende varım” diyerek oylarını kullandı. Yaklaşık 1500 seçmenin olduğu  Türkiye’de kullanılan  oyların yüzde 74’nü alan Raul Hacımba yakın rakibine 220 oy fark atarak 307 oyla, seçimin galibi olurken, diğer adaylar Ulusal Güvenlik Birimi Başkanı Aslan Bjaniya’ya 81, Savunma Bakanı Merab Kişmariya’ya 27, eski İçişleri Bakanı Leonid Dzyapşba’ya da 5 oy çıktı.Oy kullanım sırasında polis sandığa müdahale etti.polisin ilk Sandığa ve oy pusulalarına el koymasıyla çoğu vatandaş oyunu kullanamadı.Kurulan 2. sandıkta oy kullanımına devam edildi.  Bu arada CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç,Kaffed yönetim kurulu üyeleri ,Abhaz Dernekleri Federasyonu Yönetim kurulu üyeleri, Sakarya Kafkas Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri.Kocaeli Kafkas Derneği Yöneticileri.Abhazya Çalışma Grubu üyeleri,Sakarya Abhaz derneği yönetim kurulu üyeleri ve Adiğe Vatandaşlarımız bir an olsun sandığı yanlız bırakmayarak sandığa sahip çıktılar.