Kullanıcıların bu konudaki mağduriyetini görmezden gelmeyen yetkililer elektronik ticaretin düzenlenmesi hakkındaki kanunu 1 Mayıs’ta devreye sokmaya hazırlanıyor. Bütün kullanıcılara rahat bir nefes aldıracak olan kanun uygulanmaya başladıktan sonra firmalar, izni olmadan hiç kimseye mesaj, e-posta gönderemeyecek veya arama yapamayacak.

Bu konuda açıklama yapan yetkililer ‘izin alma amaçlı aramalar için ayrı birimler kurulacak ve iş sahası daralmaktan daha çok büyüme gösterecek. Fakat izin alma aramalarının da ne kadar yoğun olacağı şimdiden kestirilemiyor. Bu sebeple oluşacak koşulların iş imkanlarını nasıl etkileyeceği 1 Mayıs sonrasında netleşecek. İzin almak üzerine yoğunlaşacak birimlerin daha çok e-mail ve mesaj yöntemlerini kullanacakları düşünülüyor’’ diyerek olayın sektör açısından pozitif ilerlemesi gerektiğini belirtti. Yapılan araştırmalara göre ise çağrı merkezi sektöründe çalışan 80.000 kişinin yüzde 25’i dış arama yapıyor.

Dolayısıyla bu kanun uygulandığı zaman yaklaşık 15.000 kişi işini kaybedecek. Ayrıca genele bakıldığında tüm sektörün iş hacmi yaklaşık yüzde 15’e kadar gerileyecek. Olayın negatif ve pozitif sonucunu anlattıktan sonra İzinli Pazarlama ne demek biraz ondan bahsedelim. Diyelim herhangi bir bankada aktif hesabınız bulunuyor. Bu sistemden sonra bankanın sizi ‘yazılı izin vermeniz için şubemize bekliyoruz’’ demek için araması gerekiyor. Örnek üzerinden gittiğimiz bankalar bunu yapmadığı takdirde, sizinle sonsuza kadar iletişim kurma haklarını kaybediyorlar. Tahminimiz bu kanunun 1 Mayıs’ta uygulanacağı haberiyle birlikte birçok firmadan sürekli izin talebi geleceği yönünde. Ancak bu tarihten sonra taciz boyutuna varan veya varacak olan aramalara karşı 1.000-50.000 TL arasında tazminat ödetmeniz mümkün.