ERGEL: “Enerji tasarruf eden, hem çevreyi, hem de kesesini korur”

Günümüz de enerji kaynaklarının giderek kıtlaşması nedeni ile ülke kalkınması için büyük önem taşıyan enerji verimliliğinin çekirdek aileden kurumsal firmalara kadar birçok alanda uygulanması gerektiğini vurgulayan Elektrotek Aş Enerji ve Güç Ürünleri Koordinatörü Ayhan Ergel; “Enerji verimliliği; kaliteyi, miktarı ve hayat standardını düşürmeden bir mal veya hizmeti elde etmek için daha az enerji tüketilmesi şeklinde tanımlanmaktadır” dedi. Satın aldığınız elektrikli cihazlarda tüm Avrupa'da geçerli olan enerji etiketinin bulunmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Ayhan Ergel; “Enerji etiketi yasal olarak tüketiciler için öngörülen elektrik ve su tüketim miktarının yanı sıra kapasite, yıkama, temizleme, santrifüj veya kurutma verimi gibi kullanım özellikleriyle ilgili bilgiler de yer almaktadır. Değerlendirme genel bir kural olarak A'dan G'ye kadar yedi verim sınıfına göre yapılmaktadır. A verim sınıfı, enerji tüketimi çok düşük veya verimi (yıkama, temizleme ve kurutma verimi) yüksek olan cihazlar için kullanılır.  Soğutma ve dondurma cihazları için ilave enerji verim sınıfları A+ ve A++'nın  (en düşük enerji tüketimi) kullanılması önerilir. G harfi elektrik tüketimi yüksek cihazları tanımlar” diyerek bilgiler verdi.


Enerji tasarruflu lambalarla daha az harcayın

Enerji tasarrufu konusunda bireylerin ve ailelerin ilk adım atabilecekleri alanlardan birinin de aydınlatma oluğuna değin Ayhan Ergel; Enerji tasarruflu lambaların tasarruf özelliği sayesinde normal ampullerden farklı olarak karbondioksit emisyonu % 80'e varan oranlarda azaltabilir ve çevremizi ve geleceğinizi etkin bir şekilde korumuş oluruz. Ampul, 25W, 40W, 60W, 75W ve 100 W. Enerji tasarruflu Led ampul ise,  3W, 5W, 7W, 10W ve 18W. Aydınlatma tercihlerinde Ledli lambalar tercih edildiğinde güç tüketimi düşük seviyelere inecektir. Ledli lamba kullanmak, aydınlatma için daha az elektrik faturası ödemek anlamına gelir. Verimli, uzun ömürlü ve enerji tasarruflu olan bu elemanlar ile elektrik fatura tutarları ve birçok işletme maliyeti masrafları düşürülebilir. Ledler, uzun faydalı bir ömürleri sahiptirler. Ledlerin ömürleri 35,000 saat ile 50,000 saat arasında olduğu kabul edilebilinir

Ampullerin verimli led lambalara göre çok ucuza satılıyor olması  (20 liraya karşı 2 lira civarında) tüketicilerin, ucuz ve yüksek tüketimli ampulle aydınlatmanın kendilerine ne kadar pahalıya mal olduğunun farkında olmamaları 2 liralık ampulün yılda 25 liralık elektrik faturasına neden olduğunu kim tahmin edebilir” diyerek tüketicileri hem uyardı, hem bilgilendirdi.