Cama beklenmedik bir güç ve esneklik katabilecek yeni metotlara öncülük edecek bir araştırmaya imza atan ekibin keşfettiği yöntem, cama ek olarak çelik, geçirgen maddeler, doğal malzemeler ve alaşımlar gibi geleneksel metallere de uygulanabiliyor.
Yale Üniversitesi’nden Baran Saraç’ın yardımcı yazar olduğu araştırmanın sonucunda ortaya çıkan ve araştırmacıların “yapay mikro-yapılar” olarak adlandırdığı yöntem, maddenin mikro-yapısının hacimsel oran, şekil gibi bir özelliğini değiştirirken diğer özelliklerini sabit tutuyor.
Cam gibi malzemelere kırılmadan şekil değiştirme özelliği kazandırabileceği öngörülen bu yöntemle malzemenin genel özelliklerinde meydana gelen değişim de ölçülebiliyor.

Nature Communications dergisinde yayımlanan araştırmayı yürüten Yale Üniversitesi Makine Mühendisliği ve Malzeme Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Jan Schroers, “Artık yapısal uygulamalar için en önemli malzeme olan sündürülebilir esnekliğe sahip metal cam alaşımları üretebiliriz” dedi.

ABD Enerji Bakanlığı, National Science Foundation ve Yale Üniversitesi tarafından desteklenen araştırmanın sonucunda bulunan yeni yöntem, araştırmacıların yeni mikro-yapılar tasarlayarak, bunlardan çok sayıda üretebilmesini sağlıyor.