Bismillahirrahmanirrahim

Bizleri Müslüman olarak yaratan, peygamber ve sahabe sevgisiyle donatan, Mevla Tealaya sonsuz hamd olsun. Âşıkların gözyaşları adedince, denizlerin damlaları adedinde, Salât ve selam Hz.Muhammed (s.a.v.) ‘e âline olsun.

Allahumme salli ala Muhammed’in ve ala ali Muhammed.

Değerli okurlarım! On bir ayın sultanı olan bir ramazana daha veda etmek üzereyiz. Tüm zamanlar Ramazanı, Ramazan ayı ise tek bir geceyi müjdeledi.

Ramazan ayı on bir aya, Kadir gecesi ise Ramazan ayına baş tacı oldu. Kadir” hüküm, kaza, takdir, şeref, azamet ve tazyik” manalarına gelmektedir.. Allah-u Teâlâ bu geceyle ilgili olarak Kadir suresini indirmiş ve şöyle buyurmuştur:
 

Şüphesiz, biz Kur’an’ı Kadir gecesinde indirdik,

Kur’an-ı KerimiLevhi Mahfuzdan dünya semasına bu gece inmiştir. İşte bu söz, Kadir gecesinin üstünlüğünü göstermek için yeterlidir. Çünkü Kur’an’-ı Kerim gibi azametli bir kitap bu gece nazil olmuştur.
 

وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ “
Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin!

لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ ”

 
Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.

Ayetlerin ifade ettiği bin ay, yaklaşık 83 yıla, yani ortalama olarak bir insan ömrüne denktir.

Kur’an’ı Kerim’in indiği böylesi bir gece, bu ayetlere göre “bir ömre bedeldir” Kur’an-ı Kerim’ininsanlık için hidayet rehberi ve kurtuluş reçetesidir.

Kur’an’ı Kerim’in nazil olduğu Kadir gecesi ise müminler için göz aydınlığıdır, af ve mağfiret gecesidir. Melekler bile tebrik için yeryüzüne inecektir! Göklerden getirdikleri hediye ise “selam”dır, esenliktir. Yüceler yücesi Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de bunu bize şöyle haber vermektedir.
 

تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُفِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِم مِّن كُلِّ أَمْرٍ“
O gecede, melekler ve Ruh (Cebrail) Rablerinin izniyle her türlü iş için iner dururlar.”

سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ. “
O gece esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar.”

İmam-Malik’in Muvatta adlı eserinde, Güzeller güzeli (s.a.v.) e ümmetlerinin ömürleri gösteriliyor. Sevgililer sevgilisi (s.a.v.) başka ümmetlerin ömürlerine nazaran kendi ümmetinin ömürlerini kısa görüyor.

Bu kısa ömürlü, başka ümmetlerin uzun ömürleri sayesinde işlemiş oldukları amellere yetişememelerinden dolayı üzüntü ve ızdırap duyuyordu. Ümmeti Muhammed’in bu üzüntüsünü gideren Yüce Rabbimiz, Kadir gecesini hediye buyurdu.


Bu gecenin fazileti:

1-Kur'ân-ı Kerim bu gecede inmeye başlamıştır.
2-Bu gecedeki ibadet, içerisinde Kadir gecesi bulunmayan 1000' daha hayırlıdır.
3-Bu gece tanyerinin ağarmasına kadar esenliktir, her türlü kötülükten uzaktır.
4-Hz. İbni Abbas’ (r.a) rivayet etmiştir ki: Kadir gecesi olduğunda Alla hu Teâlâ Hz Cebrail’e (a.s.) yeryüzüne inmesini emreder. Sidre-i Müntehada bulunan “yetmişbin” melekler ellerindeki sancaklarla beraber onunla inerler.

Yeryüzüne indiklerinde Hz Cebrail (a.s.) ve melekler sancaklarını 4 yere dikerler.

1-Kâbe-i Muazzama,
2- Ravza-i Muahhara,
3-Bey tül Makdise,
4-Turi Sina mescitleridir

Sonra Hz. Cebrail (a.s.) meleklere “dağılınız” der. Onlarda, içinde mümin bulunan ev, oda ve gemilere girerler.

İçinde: köpek, Domuz, Şarap, cünüp kimse ve resim bulunan evlere rahmet melekleri girmezler.
Melekler girdikleri evde tesbih, takdis ve tehlil ederler. Hz Muhammed’in (s.a.v.) ümmeti için sabaha kadar istiğfar ederler. Sabah olup ta gökyüzüne yükseldiklerinde dünya göğünde bulunan melekler onları karşılayıp “nereden geliyorsunuz?” diye sorarlar.

Onlarda “dünyada idik” Çünkü bu gece Hz. Muhammed (s.a.v.)’in ümmetinin gecesi olan Kadir gecesidir derler.

Bu gece hayatta olan mü’minlere rahmeti ilahi tevzi olunur.Hz. Cebrail (a.s.) niyaz eder.Ya Rab..Rahmetini,dirilere dağıttım,yine de arttı. Mevla Teâlâ, ölenler de taksim et. Rahmeti ilahi ölenlere de taksim olunur, yine de artar. Cebrail (a.s.) tekrar niyazda bulunur,

Ya Rabbi ölenlere de dağıttım yine de arttı. Ya Cebrail! Rahmet hazinelerimi doldur, artan rahmetimi de kâfir diyarlarına taksim et. O Rahmet-i ilahiden kendilerine isabet eden kimseler, iman üzere ölürler.(Tac, 4,)
Kutlu Nebi bu geceye mahsus olarak: Kim Kadir gecesini, faziletine inanarak ve alacağı sevabı Allah’tan bekleyerek ibadet ve taatle geçirirse geçmiş günahları bağışlanır.”(Buhari.) Buyurmuştur.
Bu hadisle gecemizi Kur’an-ı Kerim tilaveti, namaz, zikir ve tefekkürle geçirmenin önemini bize hatırlatmıştır.

Hz. Aişe (r.a.) validemiz, Resûlullah (s.a.v.) Efendimize: “Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim ya Resûlallah?” diye sormuş, Efendimiz (a.s.) ona şu duayı etmesini tavsiye etmiştir:
 
Allah’ım sen çok affedicisin, affı seversin, beni affet.” (Tecrîd-i Sarih Ter)
Alla hu Teâlâ bu mübarek kadir gecesini hakkıyla ihya edip duası kabul edilen müminlerden eylesin.

Hem deme! Bende herkes gibiyim, çünkü herkes sana kabir kapısına kadar arkadaşlık eder.
 
Allahumme salli ala Muhammed’in ve ala ali Muhammed.