Bismillahirrahmanirrahim

SEVGİLİYİ SEVMEK

Bütün hamtlar ve övgüler Allahu Teâlâ’ya mahsustur. Kâinatın zerresi adedince, salât ve selam Âlemlerin Efendisi Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.) âline ve ashabına olsun.

Allahumme salli alaMuhammed’in ve ala âli Muhammed

Değerli okurlarım! Yüce Allah’ın insanoğluna ihsan ettiği ulvî duygulardan biri de sevgidir. İnancımızın ve ibadetlerimizin temelinde sevgi, daima ön plandadır.

Allahu Teâlâ’ya imanımız da sevginin eseridir. Çünkü şuurlu bir iman ve ibadet ancak sevilen hak mabuda yapılır. Müslüman; Allahu Teâlâ’yı ve O’nun. Dostlarını seven insandır.



Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) ise Allahu Teâla dostlarının başında ilahi sevgiye ulaştıran rehberdir.



 Mevla Teâlâ’ya ve peygamberine olan sevgimiz, emirlerine uymak ve yasaklarından kaçınmakla mümkündür.



Kuran’ı Kerim bu sevgiyi ispatlamanın yolu Allah Rasulü (s.a.v.) itaatten geçtiğini şöyle vurgulamaktadır. Seven sevdiğine itaat eder.



De ki: “Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın Allah çok merhametli ve bağışlayıcıdır.” (Ali İmran Suresi.31.)



Bununla birlikte Yüce Allah Rasûlüne itaatin yanında mü’minlerden Hz Peygamber (s.a.v.) in canını kendi canlarından bile üstün tutmalarını istemiş ve bu konuda şöyle buyurmuştur:



 “Peygamber, mü’minler için kendi canlarından ileridir. Onun eşleri de onların anneleridir.” (Ahzap Suresi,6)



“Bir gün Medine-i Münevvere sokaklarında Efendimiz (s.a.v.)’ le yürüyen Hz. Ömer (r.a.) bir ara Hz. Peygamber Efendimize: “Yâ Rasûlallah, sen bana muhakkak ki, nefsimden başka her şeyden daha sevimlisin!” dedi. Hz. Peygamber (.s.a.v)’ de ona:“Hayır, (öyle söyleme)! Nefsim elinde bulunan Allah’a yemin ederim ki, ben sana nefsinden daha sevimli olmadıkça (imanın kemale ermez)” buyurdu.



Bunun üzerine Hz. Ömer (r.a): “Şu anda Allah’a yemin ederim ki, sen bana muhakkak ki canımdan, da daha sevimlisin” dedi. Bunun üzerine Hz. Peygamber (s.a.v)’ de: “ Ya Ömer, işte şimdi olgun mümin oldun” buyurdular. (Müslim, iman.)



Sevgililer sevgilisini, (s.a.v.) i canımızdan ve tüm sevdiklerimizden daha çok sevmek, ancak O’nun yolunda gitmekle olur.



Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) de kendisinin her şeyden, herkesten daha çok sevilmesi hususunda şöyle buyurmuştur.



 ”Sizden biriniz, beni anasından-babasından, çoluk -çocuğundan ve bütün insanlardan daha çok sevmedikçe iman etmiş olamaz” (Buhari, Müslim.)



İşte bu sebeple, Sevgiliyi sevmek gönülden inanan ashabı kiram efendilerimiz, ondan gelen emirleri büyük bir teslimiyetle yerine getirdiler. O’na derin saygı duydular, derdine ortak oldular.



Ayağına batacak dikene bile razı olmadılar. Hidayetin insanlara ulaştırılmasında, O’na her zaman maddi ve manevi destekte bulundular. Onu her şeyden fazla sevdiler.



Hz. Ali (r.a) ye Rasûlullah (s.a.v.) olan sevginiz nasıldır? Diye sorulduğunda O:



“Sevgili peygamberimiz (s.a.v.) susuz bir insanın suya hasreti gibi severdik”buyurmuştur.



Ashabın, Hz. Peygamber (s.a.v.) sevgisini şu örnek çok güzel yansıtmaktadır.



Ensar’dan bir kadına; babası, kardeşi ve kocasının savaşta şehit düştükleri haber verilince, O, hemen Allah Rasûlü (s.a.v.)  sormuş, sağlık haberini alıp, O’nu görünce,



 “Seni sağ olarak gördükten sonra, her musibet bana hafif gelir” (İbni Hişam, siret)



Diyerek sevgiliye olan sevgisini sevincini izhar etmiştir. Seven sevdiğine itaat eder. Önce Kanat’ın efendisi (s.a.v.) i. Hayatını araştırıp öğrenmemiz, tanımamız lazım. Sevgiliyi ne kadar tanıyoruz.



Tabiinin büyük kadını evliyalardan Rabiyetül- Adviye, şöyle diyor hem Allahu Teâla’yı sevdiğinizi söyleyeceksiniz hem de isyan edeceksiniz, şaşılacak bir şey diyor.



Bir kişiyi tanıdığımız kadar sevebiliriz tanımadığımız bir kimseyi sevemeyiz.

O halde; bizim için bir lütuf olan Hz Peygamber (s.a.v.)’in Allahu Teala’ın elçisi olduğuna inanmanın yanında O’nu samimiyetle sevmeliyiz.



Bugün O hayatta olmadığına göre O’nun sünnetini öğrenerek kendimize rehber edinmeliyiz. Adı anıldığında da salat-ü selam getirmeliyiz.     

 Allahumme salli alaMuhammed’in ve ala âli Muhammed

Ayrıca Peygamberimiz (.s.a.v.)  hürmeten ve dinimize yaptıkları hizmetlerden dolayı da O’nun hane halkının ve ashabının adı anıldığında sevgi, saygı ifadeleri kullanmalı ve duada bulunmalıyız.



Sevgiliyi sevmek sevgilinin yolunda olmak. Onun sünnetlerini yaşayarak ona sevgimizi göstermek mümkün olur.

Rabbim! Kalplerimizi Habibinin sevgisi ile doldursun ve cümlemizi mahşerde O’nun etrafında haşr edip ebedî Cennet’te komşu eylesin.         



 Allahumme salli alaMuhammed’in ve ala âli Muhammed

- - - - -