Levent ÖZTÜRK
‘’Ali İnci ‘NİN MİLLETVEKİLĞİ ADAYLIĞI ’’

Meteoroloji uyardı ‘’dikkat  son 15 yılın en sert kışı geliyor’’. Nitekim bahar havası geride kaldı soğuk hava ve kar kapıda..Bakalım bu sert kış ve karda  yerel yönetimler nasıl bir sınav verecek ? Zira geçen ay bastıran şiddetli karda yaşananlar herkesçe malum. Ama bunda Sakarya Büyükşehir belediyesinin yerel yönetimlerle  yani ilçe belediyeleriyle bu tür doğal afetlerle mücadelede henüz koordine olamadığı gerçeğini atlamamak gerek. 

Evet ,Hendek belediyesi kelimenin tam anlamıyla sınıfta kaldı özellikle ilçe merkezinde. Ve elbette ilçe merkezinde istediği beklediği oyu alamayan Hendek belediye başkanı sayın Ali İnci bu yetersiz çalışmalardan,  ‘’oy vermeyenleri cezalandırdı’’ eleştirilerinin de hedefi oldu. 

Halk böyle düşünmekte haklı zira özellikle yeni büyükşehir kanunu  kapsamında tamamen Sakarya büyükşehir belediyesinin uydusu haline gelen Hendek Belediye başkanlığı makamı aslında artık bir simgesel güç gibi. Ve elbette Ali İnci gibi Hendek’in hızlı gelişiminde daha once hiç akla gelmeyen projeleri  uygulayarak  şaşırıtıcı bir şekilde ön plana çıkan, zaman zaman fevri çıkışları ve kendine has özgüveninden kaynaklanan  değişik uslubuyla tepkileri, ama yine hiç beklenmedik şekilde samimi konuşmaları ve ihtiyacı olanlara gerekli tüm desteği sağlayan  çalışmalarıyla özellikle kırsaldakilerin gönlünü kazanmayı iyi bilen bir isim. Kısacası kurt bir siyasetçi o..

Evet  tam bir siyasetçi, rüzgarın yönünü hızını iyi hesaplamasını ve  seçmen tabanının bulunduğu Hendek’in yapısını çok iyi bilen bir isim..Ve şüphesiz AK partinin 2015 7 haziran seçimlerinde oy potansiyelini güçlendirmesi için önemli bir güç olarakta görülüyor.. En azından Ankara’da genel merkezin bakışının bu olduğunu düşünüyorum.. Nedenmi ? Düşünün bir kere daha geçen hafta belediye başkanları yada seçilmişler istifa etmesin diye AK partinin en üst düzeyinden yapılan açıklama ortada, buna rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve başbakan Davutoğlu’nun onayı alınarak Hendek belediye başkanının istifa edeceğini ve milletvekili adayı olacağını açıklaması ya çok büyük bir siyasi kumar, yada AK Partinin genel merkezinde ve teşkilatta Ali İnci  adının Sakarya’da kimsenin tezahür edemeyeceği kadar güçlü şekilde desteklendiği anlamını taşır. 

Bunu aday adaylıkları sürecinde göreceğiz. Zira aday adaylığı aynı zamanda  parti teşkilatları içindeki bir yarış niteliğini taşır.Dolayısiyle Partilerin seçim listeleri resmi aday ve adaylık siraları belli olmadan konuşmak için henüz çok erken. Kimse Ali İnci’nin adaylığınında kesin olduğunu düşünmesin  zira siyaset arenası sürprizlerle doludur..

İNCİ ADI YIPRANMIŞ GÖRÜNÜYOR

Şimdi ben bunları neden yazıyorum. Öncelikle yıllarca savaş ve afet bölgelerinde görev yaptıktan sonra  biraz nefes almak, uzun zamandır ihmal ettiğim aileme zaman ayırmak için geldiğim  ve çocukluğumu ortaokul ve Lise yıllarımı geçirdiğim Hendek  benim için hep önemli ve değerli oldu. Şahsen ben Hendek’in Düzce ile Sakarya arasında sıkışıp kalan ve asla gelişemeyecek bir  ilçe olacağını düşünenlerdendim. Ancak doğduğum büyüdüğüm köyüme gelirken zaman zaman görebildiğim HENDEK’te   son yıllarda yaşanan büyüme ve hızlı gelişme elbette mutlu etti beni. 

Pakistan’da sel felaketi ardından Hendek belediyesinin kardeş mahallesi Kot Adu’ya yardımları Pakistan makamlarının halen gündeme getirdiği Pakistan Türkiye dostluğunun simgeleri arasında. Bende bir Hendek çocuğu olarak büyük bir gurula bu projelere Pakistan’dan destek verdim.TRT’de haberlerini gurula yaptım. Türkiye’den hiç bir ilçeden böylesine yüklü bir yardım yapılmamıştı zira..

Bu elbette Hendek belediye başkanı Ali İnci’nin  başarısı ve vizyonunun eseri , ama o dönemde coşkulu samimi yaklaşımlarıyla takdir ettiğim sayın başkanı tanımakta nedense şimdilerde güçlük çektiğimi söylemem gerek. Sanırım milletvekilliği hedefi sayın başkanı epeyce gerilmesine yol açmış zira o alıştığımız ‘’nasılsın ne var neyok diyen , samimi tavırlarıyla Hendek’te birşeyler yapmak istediğini tekrarlayan  kişiden nerdeyse eser yok.

Dünya Belediyeler birliği başkan yardımcılığıyla Hendek adını uluslararası platforma  taşıyan ve Hendek’i sıradan bir ilçe olmaktan çıkaran başkan Ali İnci şimdi  yeni bir dönemecin başında. Ama bu sadece sayın İnci için değil Hendek içinde önemli bir dönemeç zira artık Hendek kendini de temsil edecek bir isim Hendek’ten milletvekili çıksın istiyor..

Ancak bu konuda sayın İnci’nin çok büyük handikapları var, zira özellikle son seçimlerden sonra ‘’bileğimiz bükülmez’’  düşüncesinin verdiği bir  hava içinde olduğunu düşünenlerin sayısı hiçte az değil. Ve belliki bu tavır özellikle  ilçe merkezinde Ali İnci’nin kredisini büyük  ölçüde azaltmış görünüyor. Sokakta Ali İnci ismi geçmiş dönemlere gore çok daha yıpranmış gibi..Diğer taraftan parti teşkilatınında bunun farkında olduğunu düşünüyorum. Ali İnci ismi kanımca artık halkın desteklediği bir başkan imajından çıkmış, daha sert konuşan,eleştiriye tahammülsüz ve küçümseyici bir tavır içinde olan  bir imaj haline gelmiş.

Kimse Ali İnci’nin Hendek için yaptıklarını, ilçenin büyümesine olan katkısını inkar etmesin, özellikle muhalefet. Ama diğer taraftan sayın başkanın çuvaldızı eline alıp düşünme zamanıdır.  Sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan ve başbakan Davutoğlu’nun kendisine bu önemli adımda destek vermesi adaylık için yeterli gelmeyebilir. Bu süreçte Hendek belediye başkanlığından istifa edecek olan Ali İnci’nin  kendisinden oy isteyeceği seçmenin sert eleştiri yada beklentilerine yönelikte hazırlıklı olması gerek. 

ADAYLIK KULİSLERİ

Elbette tek aday adayı Hendek Belediye başkanı Ali İnci olmayacak, gündemde genel merkezin  güçlü desteği olan başka isimlerde var. Hendek’te ticari faliyet yürüten, uluslararası deneyime sahip bir akademisyenin Sakarya yada genel merkezin uygun gördüğü bir başka seçim bölgesinde milletvekili adayı olacağı ve zorlanmadan gireceği bir listede yer alacağıda konuşuluyor.Üstelik başbakana da çok yakın bir isim. Buda çok yüksek bir ihtimal zira başbakan Davutoğlu artık yeni dönemde yıpranmamış, akademik kariyeri yada eğitim düzeyi yüksek, halkla içiçe olabilecek  genç adaylarla ön plana çıkmayı hedefliyor. 

AK Parti tabanı kendine sunulan adaylardan çok partinin başarısı için oy vereceğinden genel merkezin stratejileri önemli. Bu da Pr. Ali Türkmenoğlu’nun da  Sakarya’dan milletvekili adayı olarak  gündeme geleceği yönündeki kulisleri  güçlendiriyor..Üstelik akademik yapısı ve uluslararası tecrübesi AK partinin seçimlerde istediği başarıyı kazanması durumunda kabineye girerek bakan olması ihtimalini de güçlendiriyor. 

Başbakan Davutoğlu il kongresinde Sakarya’nın AK Parti için önemini vurguladı tüm ilçelerde AK Partinin belediye başkanlığını kazandığını vurgulayan Davutoğlu Sakarya için 7’de 7 hedefi Verdi. AK Parti bu hedefe ulaşabilirmi? Yada tüm bu güce ragmen mevcut 5 milletvekilliği de riske girermi bunu zaman gösterecek.Ama şu bir gerçek  Sakarya’da milletvekilliği yarışında bu kez Hendek ön plana çıkacak. 

Kısaca soğuk kışta sert esen tipinin yarattığı buz gibi  hava siyasetin sıcağıyla  ısınacek gibi görünüyor…