Şehrin simgesinde dönüşüm başlıyor
Şehre içmesuyu sağlamak amacıyla inşa edilen ve Çark Mesire’ye de adını veren Çark’ın SASKİ tarafından aslına uygun şekilde restore edileceğini belirten SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, “Tarihimize verdiğimiz değerin göstergelerinden biri olarak Çark Mesire’de bulunan Çark’ı da restore ederek ayağa kaldıracağız” dedi


Rüstem Keleş, “Bildiğiniz gibi şehrimize içmesuyu sağlamak amacıyla yapılmış en eski yapılardan biri olan Tarihi Çarkı aslına uygun bir şekilde Kent Park içerisinde restore ederek şehrimize tekrardan kazandırmıştık. Şimdi de yine şehre içmesuyu sağlamak amacıyla 1916 yılında demirci Hacı İlia Nikolaidis tarafından inşa edilen ve bugün Çark Mesire olarak bildiğimiz alanda bulunan Çark’ı da restore edeceğiz” diye konuştu.


Eski işlev ve ihtişamına kavuşacak

Restorasyonla birlikte Çark’ın eski işlevine de kavuşacağını belirten SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, “Ecdadımız, dünyanın dört bir yanında su yapıları inşa etmiş ve bunu karşılıksız olarak yapmışlar. Hacı İlia’nın şehrimiz için inşa ettiği Çark’ta bu anlayışın bir ürünü. Şehrimizin kimliği açısından çok önemli olan bu eseri Tarihi Çark’ta olduğu gibi inşallah SASKİ olarak şehrimize tekrar kazandıracağız. Çark Mesire alanında Çark’ın bazı parçaları mevcut. Mühendislerimiz parçalardan ve eski resimlerden hareketle Çark’ın projelendirmesini yapacak. Gerekli izinlerinde alınmasıyla da aslına uygun bir şekilde restore ederek Çark’a eski işlev ve ihtişamını vereceğiz. Şehrimiz için hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Şehrin su kültürü için önemli

Rüstem Keleş, “Geçtiğimiz günlerde dökümcü Hacı İlia’nın torunları SASKİ’ye anlamlı bir ziyarette bulundu. Dedelerinin inşa ettiği Çark’ın şehrin tarihi ve kimliği açısından ne kadar önemli olduğundan kendilerine de bahsettim. Söz konusu projeyi onlara da anlattım. Gerçekten çok mutlu oldular. SASKİ olarak şehrimizin altyapı geleceğini inşa ederken aynı zamanda şehrin tarihine de sahip çıkıyoruz. Şehrimizin su kültürüne katkı sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Ecdadımızın, büyüklerimizin o geniş perspektifle hayata geçirdikleri projeler bizim şuan ki ve gelecekteki çalışmalarımıza da ışık tutuyor. Yakın bir zamanda inşallah tarihimize verdiğimiz değerin göstergelerinden biri olarak Çark Mesire’de bulunan Çark’ı da restore ederek ayağa kaldıracağız” dedi.