Sakarya Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen programa Vali Balkanlıoğlu’nun yanı sıra; Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Sapanca Belediye Başkanı Dr. Aydın Yılmazer, AK Parti İl Başkanı Fevzi Kılıç, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Bugün başlayan ve iki gün sürecek olan sempozyumda; eskiçağlardan bugüne kadar ki en önemli yerleşim alanlarından biri olan Sakarya ve çevresinin barındırdığı zenginliklerin, tarih, kültür ve toplumsal başlıklarla, alanında uzman bilim adamları tarafından bütüncül bir şekilde ele alınması ve sonuç bildirileriyle de bölgenin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlanması hedefleniyor.

Sakarya’nın çok ilginç ve enteresan bir şehir olduğunu ifade eden Vali Balkanlıoğlu, “Dünyanın her tarafından insanlar burada barış ve huzur içinde yaşıyorlar. Özellikle Osmanlı Coğrafyasında geniş bir alana, 3 kıtaya at koşturan ecdadımızın barış ve huzur içinde yaşattığı ülkelerden, tabi öncelikle büyüyüp, gelişip en sonunda da gelişmelere ayak uyduramadığı için yıkılan ve destekten yoksun kalan milletlerin sığındığı bir yer haline gelmiş yerde yaşıyoruz.

Ülkemizde ve ilimizde farklı kültürler, farklı anlayışlar var ama sevindirici olan ise, herkesin barış içerisinde, birlikte, kardeşçe yaşıyor olmasıdır. İlimizde huzurun bozulmamasının nedeni; Sakarya halkının yardımlaşma duygusunun ön planda olmasıdır. Dışarıdan gelen gariban ve yardıma muhtaç kişilere kucak açan, onları evinde barındıran, arazisini, merasını paylaşan insanlarımız var demek ki. Yoksa bir çizgi yer için, hatta hayvan otlatma yüzünden bile cinayetler işleniyor. İbn-i Haldun; ‘Erdemli toplumlar paylaşan toplumlardır. Faziletli ve erdemli insanlar paylaşan insanlardır’ diyor. Demek ki burası bünyesinde faziletli ve erdemli insanları barındırıyor.

Üniversitemiz çok güzel konulara temas ediyor. Zaten üniversitemiz bulunduğu toplumla, bulunduğu şehirle bütünleşmez ise, varlık gösteremez ve başarı da sağlayamaz. ‘Söz uçar yazı kalır’ anlayışı ile bunların yazıya dökülmesi ve gelecek nesillere aktarılması da son derece önemli. Geçmişte buralar boş yerler değildi. Bu arazilerde, bu gördüğünüz sahalarda birçok kavim yaşadı, milattan öncesine kadar belki 3 bin-4 bin senedir buralarda yerleşim var. Arkeolojik kazılarda tüm eserler zaten ortaya çıkıyor. Bir zamanlar buralarda insanlar yaşamış, savaşmış, bu araziler benim demiş, bu iş için ölmüş ve öldürülmüşler. Şimdi neredeler bu insanlar? Önemli olan tarihi böyle unutmadan geleceğe dönük perspektifler açabilmek. Bunun da bilim adamları, meraklıları tarafından araştırılıp ortaya konması lazım. Kur’an-ı Kerim’de de Yüce Rabbimiz bize sık sık öğütler veriyor, ‘Yeryüzünü gezin, dolaşın ve geçmiş kavimlerin akıbetlerini görün’ diyor gezin, dolaşın.

Sakarya gibi namütenahi, bizlere fikir ve bilgi verecek ilginç, enteresan bir şehirde yaşıyoruz. İnsanların bir arada, barış içerisinde olmasının bize söyleyeceği çok şey var aslında. Burada 10 farklı lisan konuşuluyor diyorlar. Bir de burada nerelisin demezler, ‘Hangi millettensin?’ Her şeye rağmen çok şükür mutlu ve huzurluyuz. Umarım bu çalışma neticesinde çok güzel bir eser ortaya çıkar, zaten hocalarımız da uluslararası sempozyumlarda görev almış ve konularında uzman kişilerden oluşuyor” dedi.

Bu sempozyumun geçmiş ile geleceğinin ayrıntılı bir şekilde ele alınarak ilimizin tanıtımına büyük katkı sağlayacağını ifade eden Vali Balkanlıoğlu, böyle bir programda emeği geçenleri tebrik ettiğini sözlerine ekledi.