Serdivan Tepesine çıkan TRAC Afet Haberleşme Sorumlusu Mehmet Turalıoğlu, 112 Afet Haberleşme Sorumlusu Ercan Bulut (UMKE), Sebahattin Birinci, Üyeler Tahir Yurt ve Serdivan Gazetesi Genel Yayın Müdürü Recai Yüksel röle kurma çalışmalarına katıldı. 

Yeni kurulan haberleşme sistemi ile ilgili açıklamalarda bulunan TRAC Afet Haberleşme Sorumlusu Mehmet Turalıoğlu deprem gibi olağanüstü durumlarda haberleşmenin önemine değindi. 

Turalığolu açıklamasında " İhtiyacımız olan bir röle sistemini daha Serdivan Tepesine kurduk. Bu sayede önemli ölçüde Sakarya'daki telsiz haberleşmesinin eksik olan bir ayağını tamamladık. Haberleşme normal zamanlarda amatörler kendi haberleşmesini birikimleriyle güncel konularda olduğu gibi acil konularda da afet haberleşmesi gibi üstlendiğimiz bir misyonumuz var. 

Dolayısıyla bu anlamda telefonla ulaşılamayan kritik noktalarda afet haberleşmesini de yapabilmek gerekiyor. Bunu yapabilmek için uygun noktalara uygun cihazlar koymak gerekiyor. Herkes kendini güncellemeli. Alınan tedbirler yeterli değil. Japonya teknoloji devi. 

Depremde altyapı çökünce telefonlar görüntü kaydetmekten bir şeye yaramıyor. Amerika gibi süper bir ülkede kasırga felaketinde amatör engelli telsizci engelli aracından aldığı enerji ile telsizini çalıştırdıktan sonra bir hastanenin haberleşmesi o telsizci sayesinde sağlandı. Bu sistemin ne zaman nerede lazım olacağını düşünmeye gerek yok. Biz tedbirimizi almak zorundayız. Hendek Belediye Başkanı Ali İnci amatör telsizcinin anlamını iyi bilen biri. Düzce depreminde biz kendisine ilk haberi ulaştırdık. Kendisi bizim önümüzü açtı. Bize tam donanımlı araç verdi. Hala ufak tefek eksikler var. Cep telefonları bir anlamda kurumsal hizmetlere ışık tutmuş durumda. 

Hızlı haberleşmede en önemli unsur telsizdir. Telsizin önemini acil durumlarda daha iyi anlıyoruz" dedi.