Özellikle çocukluk döneminde belirmeye başlayan hastalık, omurilikteki ön boynuz denilen alana etki ederek sinir hücrelerine zarar veriyor.
 
3 evrede görülen Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastalığının en tehlikeli evresinin SMA Tip 1 olarak nitelendirilen dilim olduğu belirtiliyor. SMA Tip 1 hastalığının belirtileri çocukluk yaşlarından itibaren somut olarak gözlenebiliyor. Bu belirtiler arasında yutkunma ve nefes almada zorluk, desteksiz oturamama vb gibi durumlar yer alıyor.
 
Medya takibinin öncü kuruluşu Ajans Press SMA hastalığı üzerine bir araştırma gerçekleştirdi. Ajans Press’in yaptığı medya araştırmasında SMA hastalığı ile ilgili Mayıs ayında 481 yazılı basın haberi yapıldığı tespit edildi. Bir dozu 500 bin lira olan SMA ilacı için Sağlık Bakanlığı’nın devreye girmesiyle 253 hastaya umut doğdu. Belirli bir tedavisi olmayan bu hastalığın bazı bakımlar ve ilaçlar kullanılarak hastanın yaşam kalitesinin artırılması amaçlanıyor. İlk olarak sosyal medyadaki kampanyalarla duyulmaya başlanan SMA hastalığı, ITS Medya’nın incelemesine göre yılbaşından bugüne kadar 12 binin üzerinde haberle sosyal meydanın da önemli gündem maddelerinden biri oldu.