‘Akılcı İlaç Kullanımı’ konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Oğuz Karabay, “Gereksiz antibiyotik kullanımı Türkiye’de çok büyük bir sorun. Her hastalık için antibiyotik kullanmayın” ifadelerini kullanırken; Doç. Dr. Pelin Tanyeri, “Vatandaşlarımız bozulmaz mantığıyla ilaçları buzdolabında saklıyor. İlacın saklama koşulu neyse ona uymamız gerekiyor” dedi.


Adapazarı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ve Sağlık İşleri Daire Başkanı Aydın Sarı’nın da katıldığı programda, Prof. Dr. Oğuz Karabay ve Doç. Dr. Pelin Tanyeri konuşmacı olarak yer aldı. İlaç kullanımı konusunda yapılan yanlışların tartışıldığı programa vatandaşlar ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.


Doktor Tavsiyesiyle İlaç Kullanın
Konuşmasında ilaç kullanımı konusunda yapılan yanlışları ve vatandaşların dikkat etmesi gereken hususları anlatan Doç Dr. Pelin Tanyeri, “İlaçları doğru uygulama yoluyla doğru sürede almamız ve ilaçları bol suyla tüketmemiz gerekiyor. Vatandaşlarımız susuz, çok az suyla ya da başka içeceklerle ilaç içmeye çalışıyor. En az 1, mümkünse 2 bardak suyla ilaçları tüketmeliyiz. Hekim önerisi dışında ilaç kullanmak da son derece sakıncalı ve tehlikelidir. Doktor tavsiyesi olmadan kendi kararımızla asla ilaç kullanmamalıyız. Halkımız tarafından yapılan bir diğer yanlış ise ilaçları saklama yöntemidir. İlaç kutularını buzdolabına koymamamız ve saklama koşullarına uymamız gerekiyor. Soğuk ortam ilacın formulasyonunu bozabilir. Oda sıcaklığı isteyen ilaçları odada, buzdolabı isteyenleri buzdolabında saklayın” diye konuştu.


Gereksiz Antibiyotik Uyarısı
Türkiye’de antibiyotik kullanımının çok fazla olduğu ve vatandaşların antibiyotik kullanma konusunda dikkatli olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Oğuz Karabay ise, “Doktor bize antibiyotik yazdığında bunu sorgulamamız ve antibiyotik gerçekten gerekli mi diye doktora sormamız gerekiyor. O ilacı içecek olan biziz. Bu bakımdan gerekli olup olmadığını sorgulamamız gerekir. Antibiyotik sadece bakterileri karşı etkilidir. Grip, boğazın, kulağın ya da sinüslerin iltihaplanması yüzde 80 virüsler sebebiyle olur. Ama biz hepsinde sanki bakteriymiş gibi antibiyotik kullanıyoruz. Gereksiz kullanılan antibiyotiklerin vücuda son derece büyük zararları var. Gereksiz kullandığımız için Türkiye’de bakteriler son derece büyük direnç kazanmış vaziyette. Bu yanlışın hem doktorları hem de halkı bilinçlendirerek önüne geçmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı. Program soru cevap bölümünün ardından sona erdi.