BÜYÜKŞEHİR’DEN TIP FAKÜLTESİ’NE ULTRASONGRAFİ HEDİYESİ
Sakarya Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı faaliyet gösteren Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi birçok klinikte yapılan çalışmalarla hizmet kalitesini arttırmaya devam ediyor. Çalışmalara destek veren Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu da Gastroenteroloji Kliniği’nde teşhis ve tedavi sürecine büyük katkı sağlayan yeni bir cihazın kliniğe kazandırılmasını sağladı. Konuyla ilgili açıklama yapan Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erkan Parlak “Büyükşehir Belediyesi’nin Kliniğe satın aldığı cihazla teşhis ve tedavilerin daha hızlı ve verimli sonuçlanması sağlanacağından Büyükşehir Belediyemize teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi. 

ENDOSKOPİK ULTRASONOGRAFİ CİHAZI 

Endoskopik ultrasonografi ince esnek bir tüp olan endoskop ucuna yerleştirilmiş ultrasonografi cihazı ile yapılan bir tıbbi işlemdir. Yemek borusu, mide, on iki parmak barsağı, rektum gibi içi boş organların duvarlarını ve bu organlara komşu pankreas, safra yolu, safra kesesi, karaciğer gibi organları inceler. Doppler ultrasonografi özelliği ile beraber bazı kan damarlarının incelenmesine de imkan vermektedir. 

Endoskopik işlemlerde olduğu gibi önce ağız yolu veya anal yolla endoskopi yapılmakta ve araştırılan hastalığın özelliğine göre uygun yere gelindikten sonra, endoskopun ucundaki ultrasonografi probu ile inceleme yapılmaktadır.  İşlem ayaktan, şuurlu sedasyon altında sindirim sistemi hastalıklarında özelleşmiş gastroenterologlar tarafından yapılır ve yapılan inceleme ve işlemlere bağlı olarak ortalama 10-60 dakika sürer.

AYRINTILI İNCELEME İMKANI

Endoskopik ultrasonografi sindirim kanalı ve bazı sindirim kanalına komşu organların, diğer görüntüleme yöntemlerine göre daha ayrıntılı incelenmesini sağlar. Hem teşhis aracı, hem de bazı hastalıklarda tedavi aracı olarak kullanılmaktadır. Ultrasonografi ile hastalık hem görüntülenmekte, hem de gerekli durumlarda iğne ile incelenmek üzere örnek doku alınabilmektedir.
 
Özofagus, mide, safra yolları, pankreas kanseri teşhisin ve yaygınlıklarının değerlendirilmesi en sık kullanıldığı alanlardır. Bu kanserlerin derinliğini ve komşu lenf bezlerine, kan damarlarına ve organlara  yayılım olup olmadığını incelemektedir. Özofagus, mide ve on iki barsaktaki submukozal lezyonların incelenmesi, tümörleri dışında pankreas kitlelerinin değerlendirilmesi, kistlerinin incelenmesi için kullanılır. Endoskopik ultrasonografi akut ve kronik pankreatitte de kullanılmaktadır. Safra yolları taşlarının gösterilmesinde en değerli yöntemlerden biridir.  Bazı akciğer hastalıklarında da kullanılmaktadır.

Tanısal işlemler yanında birçok tedavi edici işlemde de kullanılır. Bu işlemlerden bazıları ; safra yolu ve pankreas kanalına kontrast verme, özellikle pankreas olmak üzere kist drenajı, botilinum toksin enjeksiyonu, varislere sklerozan madde / glue enjeksiyonu, radyofrekans enerji verilmesi, radyoaktif madde verilmesi, anti tümör ajan verilmesi sayılabilir.