Anestezi bir ekip işidir
Prof. Dr. Ali Fuat Erdem, “Anestezistler, üst düzey teknolojileri kullanabilen, bilgi ve becerisiyle ameliyatta işlem süresini güvenli geçirmenizi sağlayacak uzmanlardır. Anestezi bir ekip işidir. Asistan, tekniker ve uzman beraber çalışır” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi (SAÜAH) iş birliği ile düzenlenen sağlık konferansları devam ediyor. AKM’de düzenlenen eğitim seminerine Sakarya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Hasan Sağlam, MHP İl Başkanı Levent Bülbül, AK Parti Adapazarı İlçe Başkanı Mustafa Ak, Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanı Uzm. Dr. Aydın Sarı ve çok sayıda dinleyici katıldı. Sakarya Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Prof. Dr. Ali Fuat Erdem’in konuşmacı olarak katıldığı programda ‘Anestezi Nedir?’ başlıklı konu ele alındı.

Daha konforlu sağlık hizmeti

Anestezi nedir? sorusunun yanıtlarını anlatan Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Prof. Dr. Ali Fuat Erdem, “Anestezist eskiden sadece uyutup uyandıran bir kişi olarak görünüyordu. Ama son yıllarda ameliyathanelerde, yoğun bakımlarda, ameliyat harici anestezilerde örneğin; MR çekilirken çocukların uyutulması, anjiyo ve endoskopi işlemleri sırasında birçok yerde anestezistler görev yapıyorlar. Ve hastaların daha konforlu sağlık hizmeti alması konusunda çalışıyorlar. Aslında anestezistler ameliyat öncesi hastaları muayene ederler. Hastanın kullandığı ilaçlar bu aşamada çok önemlidir. Tüm veriler derinlemesine değerlendirilir. Amacımız en uygun anestezi yöntemini belirleyerek hastalarımızın sağlığına bir an önce kavuşması içindir” diye konuştu.

İlerleyen teknolojiyle birlikte

Anestezinin yıllar içindeki değişimine değinen Erdem, “Son yıllarda gelişen anestezik ilaçları ile geçmiş dönemde kullandığımız anestezi ilaçları içerik ve etki bakımından çok farklı. İlerleyen teknolojiyle birlikte anestezi cihazları da gelişti. Hastanın gidişatını kontrol eden ekranların gelişmişliği bile bize daha güvenli bir anestezi ortamı sunmaktadır. Anestezi, ameliyat öncesi ve sonrası da dahil olmak üzere ameliyat süresince hastanın ağrı duymaması, yapılan girişime tahammülünü arttırması, ameliyattan sonraki süreci hatırlamaması ve konforunu sağlamak için yapılan ciddi bir işlemdir” ifadelerini kullandı. 

Anestezi bir ekip işi
Erdem, “Biz anestezistler son 10-15 yıldır yavaş yavaş toplum tarafından tanınıyoruz. Şuanda Sakarya’da 30 civarında anestezi uzmanı var. Bundan 10-15 sene önce bütün ameliyat olacak hastalarla toplamda 1-2 tane anestezi uzmanı ilgileniyordu. Anestezi uzmanı yoktu. Bizler tıp fakültesinde 5 yıl süren bir uzmanlık eğitimi alıyoruz. Bu uzmanlar üst düzey teknolojileri kullanabilen, bilgi ve becerisiyle ameliyatta işlem süresini güvenli geçirmenizi sağlayacak uzmanlardır. Anestezi bir ekip işidir. Asistan, tekniker ve uzman beraber çalışır. Ama bütün sorumluluk anestezi uzmanındadır” diye belirtti.