Kafkas halkları tarihin en eski dönemlerinden beri yaşadıkları anayurtları Kafkasya'da eşsiz bir dil ve kültür geliştirdiler, anayurtlarını ve bağımsızlıklarını her zaman korudular.
Çarlık Rusyası 1763'den itibaren Kafkasya'yı işgal etmeye başladı ve Kafkasya'nın yerli halklarından temizlenmesi amacıyla soykırıma varan sistemli bir baskı ve imha politikası uyguladı.

Kafkas halkları Çarlık Rusyası'na karşı herhangi bir yardım almaksızın yüzyıldan fazla direndi. Çarlık orduları sistemli olarak Çerkes köylerini yaktı, insanları katletti, sağ kalanlar dağlara ve ormanlara doğru çekildi fakat binlerce insan soğuk, hastalık ve açlıktan hayatını kaybetti.

1864'de Soçi yakınlarındaki Kbaada'da (Krasnaya Polyana/Kızıl Çayır) yaşanan son savaşı Çerkesler kaybetti. Rus ordusu burada 21 Mayıs 1864 günü zafer töreni düzenledi ve "Batı Kafkasya'nın işgalinin tamamlandığını" ilan etti.

Savaşın sona ermesinden sonra Kafkasya'nın yerli halklarının büyük bir kısmı (yaklaşık 1.5 milyon insan) çok kısa bir süre içerisinde, anayurdundan korkunç koşullarda sürgün edildi. Yüz binlerce insan sürgün yollarında ve yeni yerleşim bölgelerinde hastalık ve açlıktan yaşamını kaybetti.

İşte bu nedenle “21 Mayıs”, Abhazya Cumhuriyeti, Adıgey Cumhuriyeti ve Kabardey Balkar Cumhuriyeti tarafından Soykırımı ve Sürgünü Anma Günü olarak kabul edildi. Anayurtta olduğu gibi Türkiye'de de her yıl 21 Mayıs'ta haklı taleplerimizi haykırmak ve soykırımda ve sürgün yollarında kaybettiğimiz şehitlerimizi anmak için etkinlikler düzenleniyoruz.

Umarız bizlerin yaşadığı bu sürgün ve soykırıma hiçbir ulus maruz kalmaz.Bu yıl 21 mayıs berat kandiline denk gelmesi nedeniyle tüm ıslam aleminin ve hendek halkının berat kandilini kutlar.Sağlık huzur ve barış"ın hakim olduğu bir dünya için dualarimizda bir araya gelmek ümidiyle 21 mayıs 1864"de  savaş ,  sürgün, soykırım ve göç yollarında vefat eden atalarımızın ruhuna ithafen mevlidi şerif duzenleyiyoruz.Tüm halkimiz davetlidir.