Orhan Sarı, Başkan Toçoğlu’nu derneğin yeni yönetim kurulu üyeleriyle tanıştırırken; Çerkez Sürgünü ve Soykırımı’nda hayatını kaybedenlerin anılacağı 13 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirilecek etkinliğe davet etti.

Kafkas Kültür Derneği’ni makamında ağırlayan Başkan Toçoğlu, “1864’teki sürgün ve neticesinde gerçekleşen soykırım beraberinde büyük acılar getirdi. Yaşanan acıları ve Çerkez Soykırımı’nı asla unutmayacağız” dedi. Başkan Toçoğlu ayrıca Dünya’da huzur ve barışın hakim olmasını temenni etti.

500 bin Çerkez hayatını kaybetti

153 yıl önce Çerkezlerin büyük bir soykırıma tabi tutulduklarını söyleyen Kafkas Kültür Derneği Başkanı Orhan Sarı, “Bu sürgün ve soykırımda sadece 500 bin Çerkez yollarda hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden atalarımızı anmak için 13 Mayıs Cumartesi günü Kefken’de 21 Mayıs Pazar günü ise anavatanımızda yad etme programları düzenlenecek. Kefken’deki etkinliğimiz kapsamında Karaağaç Köyü’ndeki Kafkas Mezarlığı’nda dua edip sahilde ateş yakacağız. Her yerden çok sayıda otobüs gelecek. Anzaklar, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi çok uzak diyarlardan gelerek gündem oluşturuyorlar. Bizlerde 35-40 bin kişi ile anma törenleri düzenlemek istiyoruz. Sizleri de anma törenimizde görmekten mutluluk duyarız” diye konuştu.

Kadim tarihin merkezi

Başkan Toçoğlu, “Kafkasya doğal güzellikleri ve jeopolitik önemiyle kadim bir tarihin merkezi. Coğrafyada bulunan insanlar tarih boyunca çok sıkıntılı dönemlerin üstesinden gelmeyi birlik olarak başardılar. 1864’teki sürgün ve neticesinde gerçekleşen soykırım beraberinde büyük acılar getirdi. Yaşanan acıları ve Çerkez Soykırımı’nı asla unutmayacağız. O sürgün neticesinde Anadolu topraklarını kendisine yurt edinen Kafkasyalı kardeşlerimiz kültürlerini, tarihlerini ve dillerini nesilden nesile aktararak yurdumuzdaki kültür mozaiğine önemli bir katkı sundular. Ne yazık ki 21.yüzyılı yaşadığımız şu günlerde soykırımlar devam ediyor. Aktörler değişiyor, olaylar değişmiyor. İnsanın insana yaptığını kimse yapmıyor. Temennimiz huzur coğrafyası olan topraklarımızda kardeşlik içerinde huzurumuzun devam etmesi, Dünya’ya da barış ve huzurun hakim olması yönündedir” ifadelerini kullandı.