Değerlerimizle yaşamaya devam edeceğiz

Ahilik ve Kültür Haftası açılışında konuşan Başkan Toçoğlu, “Her gün içimizi karartan olaylarla karşılaşıyoruz. İnsanların şahsi menfaatleri için neler yapabildiklerine şahit oluyoruz.  Petrol, gaz için masum insanların üzerine bomba yağdırıldığını görüyoruz. Rabbim tüm bu olumsuzluklar karşısında inancımızda, kültürümüzde, tarihimizde çok özel anlamı olan değerlerle yaşamayı nasip etsin” derken, Milletvekili İsen, “En zor zamanlarda bile birbirimize tutunarak ayakta kalabilmemizin arkasında Ahilik var” dedi. Vali Balkanlıoğlu ise, “Bu değerimizin unutulmaması için gayret sarf eden derneklerimize ve esnaflarımıza teşekkür ediyorum.”

Orhangazi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programda Vali İrfan Balkanlıoğlu, AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen, İl Jandarma Komutanı Albay Cengiz Yiğit, SESOB Başkanı Hasan Alişan, ilçe belediye başkanları, Hendek Esnaf Oda Başkanbı Mehmet  Yaşar Demirel ve başkanları, esnaflar yer aldı. Program, SAÜ Konservatuarı tarafından ders verilen çırakların konserleriyle başladı. Yılın Ahisi Karasu Esnaf Odası Başkanı İlyas Balcı seçildi. Program kapsamında yılın çırakları, yılın kalfaları ve yılın ustaları ödüllendirildi.

800 yıllık gelenek
Ahlak’ın anlatılmayacağını yaşanacağını söyleyerek sözlerine başlayan SESOB Başkanı Hasan Alişan, “Esnaflar adet, gelenek ve göreneklerini bugüne kadar sürdürdüler ve sürdürmeye devam edecekler. Ahilik, kökleri çok eskilere dayanan bir geleneğimiz. Ahilik sisteminde ahi diye anılan kişi olgun ahlaklı, merhametli, iyiliksever ve her işinde her davranışında dürüst kişidir. 800 yıl evvel kurulan bu teşkilatın zamanın ekonomik, sosyal ve kültürel faaliyetlerinde düzenleyici rol üstlenmiştir. Ahilik teşkilatı bir okul gibidir. Müşteriye saygılı olmayı, haramdan uzak durmayı, alın terini esas almayı gözeten bir yaşam biçimidir. Mesleki okullarda desteklerin artırılmasını Ahilik Kültürü’nün öğrencilerimize ders olarak verilmesini özellikle istiyoruz. Başarının ve ahlaki zenginliğin bu sisteme bağlı olduğunu biliyoruz” diye konuştu.

Bizi biz yapan değerler
Başkan Toçoğlu, “Her gün sabah gazetelere, internete baktığımızda ya da akşam eve gelip haberleri izlediğimizde içimizi karartan birçok olayla karşılaşıyoruz. İnsanların şahsi menfaatleri için gözlerini karartıp neler yapabildiklerine şahit oluyoruz. Para hırsı, güç insanı insan yapan değerlerin ayaklar altına alınmasına neden oluyor. Daha fazla satış için her türlü entrika içinde olanlar, petrol, gaz için masum insanların üzerine bomba yağdıranlar, hırsına yenilip ahlak ve inancını ayaklar altına alanlar. Bunlar umudumuzun azalmasına neden oluyor. İnsan nasıl bu hale gelebilir diyoruz. Bu tarz etkinlikler bizi biz yapan değerleri hatırlamamıza vesile oluyor. Rabbim tüm olumsuzluklar karşısında inancımızda, kültürümüzde, tarihimizde çok özel anlamı olan değerleri keşfedip buna göre yaşamayı nasip etsin.”

Daha çok çalışmalıyız
Ahiliğin yardımseverlik, kardeşlik, dürüstlük gibi değerleri esas aldığını vurgulayan Başkan Toçoğlu, “Ahilik topraklarımızın en önemli değerlerindendir. İçi boş kuru bir iktisadı birlik değildir. Dini içtimai bir birliktir. Temelinde kardeşlik, barış, huzur ve ahlak vardır. 800 yıldır topraklarımızda varlığını ve etkisini sürdürebiliyorsa nedeni güçlü ahlaki temelidir. Bunu geleceğimize de en güzel şekilde aktarmalıyız. Bugün varlığımızı, birliğimizi buna borçlu olduğumuzu unutmamalıyız. Adaletin tesisi için Cumhurbaşkanımız dünyayı dolaşıyor ve adaleti her yerde anlatmaya çalışıyor. Ülkelerindeki savaşlardan kaçan masumlar ülkemize sığınıyor. Ne kadar mazlum varsa hepsi Türkiye’den bir şey bekliyor. Bu ortamda bizim daha fazla çalışıp güçlü olmaktan başka bir çaremiz yok. Bu bilinçle hareket etmeliyiz. Çok çalışmalı, çok kazanmalı, ülkemiz için daha fazla üretmeliyiz. Bunu yaparken ahlakımızdan, dürüstlüğümüzden taviz vermemeliyiz. Rabbim birliğimizi daim eylesin, birbirimizi sevmeyi, birbirimize destek olmayı, gücümüzü paylaşmayı nasip eylesin. Ahilik Haftası kutlu olsun” ifadelerini kullandı.

Yeni bir yaklaşım ortaya çıkacak
Milletvekili İsen, “Toplumbilimciler bir toplumu üçgene benzetirler. Bu üçgenin alt kısmı fakirleri, üst kısmı zengin olanları tanımlar. Orta kısım ne kadar şişkin olursa o toplum o kadar sağlıklıdır. Çok şükür şehrimiz ve Türkiye son yıllarda böyle bir görüntü sergiliyor. Orta sınıfı esnaflarımız oluşturuyor. İşiniz var, akşam evinize aş götürüyorsunuz, çocuklarınıza ailenize sahip çıkıyor böylece Sakarya’ya sahip çıkıyorsunuz. Ahilik dayanışma örgütüdür. Fakire, fukaraya, düşküne elindeki ekmeği bölerek paylaşabilmek dayanışma kültürü ile geldi. En zor zamanlarda bile birbirimize tutunarak ayakta kalabilmemizin arkasında Ahilik var. Özellikle çıraklık eğitimi ile ilgili geçtiğimiz iki hafta içerisinde meclisten önemli yasalar çıktı. Bu geleneği yeniden tazeleyecek bir yaklaşım ortaya çıkacak.”

Ahlaklı ve erdemli insan
Ahiliğin bu topraklara mahsus bir teşkilat olduğunun altını çizen Vali Balkanlıoğlu, “Ahilik Teşkilatı dünyadaki ilk meslek kuruluşlarından. Ahilik Teşkilatları meslek ve sanatı çıraklıktan alarak ustalık aşamasına kadar mesleğin bütün inceliklerinin yanı sıra, ahlaklı ve erdemli, ilim sahibi bütün donanımları bünyesinde barındıran insanlar yetiştirmeye çalışmışlar. Sevgi ve saygı dolu, donanımlı bireyler yetiştirmeyi hedeflemişler. Sıkıntıya giren esnaflara yardımcı olmuşlar. Bu değerimizin unutulmaması için gayret sarf eden derneklerimize ve esnaflarımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.