Hendek’te madde bağımlılığı ile ilgili gençlere yönelik bilinçlendirme semineri düzenlendi.

Hendek Belediyesi Rasimpaşa Sinema Salonu’nda düzenlenen seminere,  Kaymakam Orhan Burhan, Hendek Belediye Başkan Yardımcısı Sinan Baylan, İlçe Emniyet Müdürü İsmail Baş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Sabri Doğan, Toplum Sağlığı Merkezi Doktorları Dr. Esra Koşucuk, Dr. Abdullah Uslu, Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Koç, Muaythai Türkiye Federasyonu Doğu Marmara Bölge Başkanı Birol Aksu, Doğu Marmara Bölge Koordinatörü Murat Tokat,  Doğu Marmara Gençler Teknik Kurul Başkanı Erkan Yılmaz,  Sakarya Temsilcisi Yasin Acıbal, Muaythai Düzce Spor Kulübü Başkanı İbrahim Keleş ve lise öğrencileri katıldı.


Seminerin açılış konuşmasını Muaythai Federasyonu Doğu Marmara Koordinatörü Murat Tokat yaptı. Tokat,  konuşmasında “ Amacımız, uyuşturucu ile mücadele kapsamında “ Sen sahip çıkmazsan başkası sahip çıkar “ sloganı ile yola çıkarak gençlerimizi bilinçlendirmek.  Gençlerimize uyuşturucunun ne kadar kötü bir şey olduğunu duyurmak ve bu bağlamda gençlerimizi spora, sosyal aktivitelere yönlendirmek istiyoruz.  Kurumlarımızın desteği ile böyle bir projeyle genlerimizi bilinçlendirebilirsek, faydalı olabilirsek ne mutlu bizlere “ Dedi. 

Beynimizi iyileştirmemiz gerekiyor

Seminere konuşmacı olarak katılan Sakarya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mustafa Koç da konuşmasında “ Temel amaç beynimizi iyileştirmekse bunu doğru yolla yapmak son derece önemlidir. Herkesin gelişimsel süreçte yaşadığı birtakım boşluklar vardır. İstediğiniz şeyler olmadığı zaman ister istemez boşluk oluşturur. Bu boşlukların oluşması açısından hiçbir farkımız yoktur. Tek farkımız bu boşlukları nasıl doldurabildiğimizdir. Bazılarımız daha fazla çalışarak,  kitap okuyarak, ders çalışarak ve sosyal çevresini geliştirerek yapıyor. Bazıları ise tam tersine ders çalışmayarak, kimseyle konuşmayarak ve içine kapanarak yapmaya çalışıyor. İşte böyle yapan insanda sürekli problem çözen bir kişi haline geliyor. Ben bunu nasıl aşabilirim diye, işte bu ister istemez bizde bir baskı oluşturuyor. Bir insanın problem çözerken beynin ürettiği dalga betadır. Bir öğrenci problem çözerken, dersteyken, sınavdayken beta dalgası aktif olacak ve artık bu öğrenci hatırlar, bağlantı kurar ve karar verir. Okuma hızı gelişir. Bu şekilde olmayan birey bir arayışa girer boşluğa düşer. Sürekli problem çözmek insanı yorar. Beynimizi iyileştirmemiz gerekiyor. Bugün yaptıklarınız gelecek beş yılınızı belirler. Şimdi sizler hem geçmişi hem geleceği yaşıyorsunuz.  Beynimizi iyileştirmek için herhangi bir oyuna, bilgisayara, akıllı telefona ya da maddeye ihtiyacımız yoktur. İhtiyaç duyduğumuz tek şey kendimizdir “ Dedi.
 
Hayatınıza siz karar verin

Toplum Sağlığı Merkezi Doktoru Esra Koşucuk da konuşmasında “ Bizler madde bağımlılığının oluşmadan önüne geçmeye geldik. Sizler bizlerin geleceğisiniz. Bağımlılık bir maddeyi arzulamaktır. Bizler bu maddeleri tanımamanızı diliyoruz. Zamanınızı sosyal aktiviteler yaparak geçirebilirsiniz. Kullanılan maddeler sizi siz olmaktan çıkarır. Bir maddenin esiri olmaktan çok sizin hayatınız olsun istiyoruz. Sizler özgür bireylersiniz, bu ülkenin geleceğisiniz. Boş vakitlerinizi iyi şekilde değerlendirebilirsiniz. Kitap okuyup, müzik dinleyip, araştırma yapıp, şiirler okuyabilirsiniz, spor yapabilirsiniz. Hayatınıza siz karar verin. Bizler size her zaman destek olmaya hazırız. Zihninizi yönlendirecek güzel şeyler yapın “ Dedi.  
 
Madde bağımlılığının en büyük ilacı spordur

Türkiye Muaythai Federasyonu Doğu Marmara Bölge Başkanı Birol Aksu da bir selamlama konuşması yaptı. Aksu, semineri hazırlayan kurumlara teşekkür ederek “ Kullanımı küçük yaşlara kadar inen madde bağımlılığı en büyük yaralardan biridir. Neşterin vurulması gerekiyor. Gençlerimizi bu konuda bilgilendirerek sahip çıkmalıyız. Sen sahip çıkmazsan başkası sahip çıkar ve gençliğimiz onların ellerinde Ülkemizin geleceği ile birlikte yok olur. Bu illetin en büyük ilacı bence spordur. Gençlerimizin kişilik sahibi olması için enerjilerini doğru yola doğru yönlendirirsek gençlerimizi bu illetten uzak tutarız. Sporu seven ve tutkuyla yapan hiçbir gencimizin bu illete bulaşması mümkün değildir. Hem mutlu hem güçlü karaktere sahip olacaklardır. Buda uyuşturucu kullanımına vurulan en büyük darbedir “ Dedi.

Konuşmaların ardından İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından madde bağımlılığı ile ilgili sunum yapıldı.

Program sonunda Hendek Muaythai Spor Kulübü tarafından seminere destek veren kurumlara teşekkür plaketi verildi.