Eğitime Bakış (Education at a Glance) raporuna göre Türkiye’de yüzde 25 civarındaki işsiz üniversite mezununun yanı sıra, lise mezunları arasındaki işsizlik oranı yüzde 38, lise diploması olmayanlardaki işsizlik oranı ise yüzde 49 oldu. OECD’ye üye ülkelerin işsizlik oranları incelendiğinde, yüksek öğrenim görmüş bireylerde yüzde 16, lise mezunlarında yüzde 25 ve lise diploması olmayanlarda yüzde 43 şeklinde oldu.
 
MÜHENDİSLİK, İNŞAAT VE TIP KOLAY İŞ BULURKEN İŞLETME VE HUKUK MEZUNLARI İŞ BULAMIYOR

Üniversite mezunları arasında en kolay iş sahibi olunan branşlar mühendislik, tıp ve inşaat oldu. Bu bölümlerden mezun olanların iş bulma oranı yüzde 78 oldu. İşletme ve hukuk alanından yüksek öğrenim görenler ise diğer bölümlere göre daha kısıtlı iş imkânına sahip oluyor. Türkiye’de mezun olduktan sonra iş imkânı en kısıtlı olan bölümler sanatsal ve beşeri bilimler, sosyal bilimler ve gazetecilik alanında eğitim alanlar oldu.

Bu bölümlerden mezun olan bireylerdeki işsizlik oranının yüzde 35’in üzerinde olduğu belirtildi. PRNet’in gerçekleştirdiği medya araştırmasında yıl boyunca işsizlik konusuyla ilgili 36 bin 419 haber çıkışı olduğu tespit edildi. Genç işsizlerle ilgili 5 bin 893 haber çıkışı olurken, medyada yer alan başlıklarda, işsizliğin Türkiye’nin en büyük sorunlarından birisi olduğu belirtildi.