5510 sayılı kanunla birlikte çıkarılan ve 01/01/2012 tarihi itibariyle hayatımıza giren Genel Sağlık Sigortası toplumda kapsadığı kişiler bakımından neredeyse herkesi ilgilendirmektedir. Bu konuda yapılması gerekenler ve kimlerin ilgili kurumlara başvurması gerektiği, son başvuru tarihi ve başvuru yapmayanların karşı karşıya kalacakları yaptırımlar bakımından önem arz etmektedir.  GSS’nin amacı ülkemizde yaşayan tüm kişilerin, bu zorunlu sigorta ile sağlık güvencesi kapsamına alınmasına yöneliktir.

         Bilindiği üzere 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren çalışmayan, aylık/gelir almayan veya herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarımız, yaptıracakları gelir testi sonucunda, belirlenen genel sağlık sigortası primlerini ödemeleri veya devlet tarafından karşılanması ile sağlık hizmetlerinden faydalanabilmektedir.
         Bu kapsamda 10 Eylül 2014 tarihinde çıkarılan 6552 Sayılı Yasa ile genel sağlık sigortası tescili yapılmış olup  gelir testine hiç başvurmamış  vatandaşlarımıza gelir testine başvurma hakkı getirilmiştir. 2014 yılı Nisan ayı ve önceki aylara ilişkin olup ödenmemiş genel sağlık sigortası prim borcu olan vatandaşlarımıza, bu gelir testi sonucuna göre borçlarını peşin veya 6, 9, 12 ,18  aylık taksitlerle  ikişer aylık dönemler halinde ödeyerek  sağlık hizmetlerinden yararlanma imkanı tanınmıştır.
         Halen 6552 sayılı Kanun kapsamında gelir testi ve yapılandırma başvuruları devam etmekte olup, genel sağlık sigortası tescili yapılmış olup gelir testine başvurmayan vatandaşlarımızın en geç 30 Eylül 2015 tarihi mesai bitimine kadar,  yani bu ayın sonuna kadar Kaymakamlıklarda,  Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurmaları gerekmektedir.
         Gelir testi yaptıran veya GSS prim borcu bulunan sigortalılarımızın borçlarını yapılandırma için son başvuru tarihi  ise 02 Kasım 2015 tir.

Ayşe Sema TURAN
Sosyal Güvenlik Merkez Müdürü