Minarelerin külahları yapıldı

Her iki yanında yükselen tek şerefeli minarelerin külahları yapılırken, kubbenin üzerinin bakır levha ile kaplanma işlemi de tamamlandı. İki minaresi oluşan caminin minareleri de alışılagelmişin dışında onaltıgen olarak yapılıyor.

20 ton bakır, 56 mt yükseklik

Caminin kubbesinin bakır kaplama işinin tamamlandığını ifade eden Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, minarelerinin de külahlarının takıldığını söyledi. . Kubbe alanının 1400 metre genişliği kapladığını ifade eden Başkan İnci, “Cami kubbelerinin üzerleri genelde çinko, kurşun ve bakır levhalarla kaplanmaktadır. Çinko levhalar hava şartlarına fazla dayanıklı olmuyor çabuk çürüme yapıyor. Kurşun levhaların işçiliği kolay ancak kubbenin genişliğinin 1400 metre olduğu düşünüldüğünde kurşun kaplama yapılacak olursa kubbeye 80 ton ağırlık binecek. Fiyatı pahalı, işçiliği beceri isteyen bakır levhalarla kubbenin kaplanması statik hesaplamalara daha uygun olduğundan dolayı kubbe, bakır levha ile kaplandı, bu nedenle kubbeye yaklaşık 20 ton ağırlık bindi. Minarelerin yerden yüksekliği 56 metredir.” Diye konuştu.

Ustaların eseri

Salim Alp tarafından projesi hazırlanan camiinin hat çalışmasını Şakirin Cami, Adana Sabancı Camii başta olmak üzere bir çok ünlü caminin hat çalışmasını yapan Hattat Hüseyin Kutlu, tezhip çalışmalarını ise ödüllü nakkaş Semih İrteş yapacak. Türkiye'nin ünlü mimarlarından Salim Alp tarafından projesi hazırlanan Hendek Merkez Rasimpaşa Camii'nin hat ve tezhip çalışmalarını iki büyük ustanın yapacak olmasından büyük onur duyduğunu belirten Başkan İnci, “Değerli hocalarımızın birçok camii de imzası var, bizim camimizde de imzalarının olması bize mutluluk veriyor. Eserimizi, hiçbir şeyden kaçmadan ve özenerek yapıyoruz” dedi.