Yüksek köylere ve yaylalara sahip olan Hendek’te son dönemde arıcığın geliştirilmesi için atılan adımlar meyvelerini vermeye başladı. Kestane, meşa, çam, akasya, orman gülü ormanlarına sahip olan Hendek’te arıcılık Türkiye’de önemli bir noktaya geldi. Bu yıl balcıların akınına uğrayan Hendek’te bal üreticileri bal yetiştiremiyor.
40 ile ana arı gönderiliyor
Sakarya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Ör, Sakarya Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, Anadolu Organik şirketi yetkilileri Hendek Belediye Başkanı Ali İnci’yi makamında ziyaret ettiler. Sakarya Arıcılar Birliği Başkanı Mustafa Ör, 800 civarında üyelerinin bulunduğunu belirterek, “Sakarya’nın iklim şartları ve flora zenginliği bal üretimi için çok uygun. Burada orman gülü, kestane, ıhlamur ve akasya balı olmak üzere 4 çeşit bal üretiliyor. Yine iklime ve floraya bağlı olarak polen, arı sütü, ana arı ve oğul arı üretimi de yapılıyor. İlimizde ülkemizin 40 iline ana arı ve oğul arı üretimi yapılıyor. Birliğimiz üyelerini bilinçlendiriyor. Türkiye’de yıllık bal üretim ortalaması 17 kg/kovan iken bizim üyelerimizin ortalaması 20 kg/kovan’dır.  Türkiye’ye bal veriyoruz. Bu yıl bal satışı yapan firmaların akınına uğradık.”dedi.
Orman gülü balı
Hendek Belediye Başkanı Ali İnci’de Hendek’te arıcılığı ve tarımı desteklediklerini belirterek, Hendek’in arıcılıkta söz sahibi olmasından mutluluk duyduğunu ifade etti. Başkan İnci, “Özellikle orman gülünden oluşan ve halk dilinde acı bal olarak üretilen balın ilaç özelliği taşıdığı birçok kişi tarafından bilinir. Bu balın patentini alarak markalaştırmayı hedefliyoruz. Ayrıca Hendek’te 10 köy belirlenerek “Sakarya ırkı”  ana arı üretimi yapılıyor. Karadeniz ve Kafkas ırkının arasında olan Sakarya ırkı arılar hem yavru yapma hem de bal yapma özelliğine sahip. Son dönemde balcıların ilçemizin ballarını tercih etmeleri bu konudaki çalışmların doğru yönde olduğunu göstermektedir. Yerel yönetim olarak biz bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız.”dedi.