17 Ağustos 1999’da meydana gelen büyük deprem sadece Marmara Bölgesi için değil, tüm Türkiye için bir yıkım oldu. Bundan tam 15 yıl önce gece 03.02’de yakaladı büyük facia. Etkili olduğu alanı harabeye çeviren büyük faciada yüzlerce yurttaşımızı kaybettik. Binlerce insanımız evsiz kaldı. Birçok insan depremin yarattığı psikolojik yıkıntıyla mücadele etti. Yüzlercemiz, binlercemiz yakınlarını kaybetti.

 

Büyük depremin üzerinden 15 yıl geçti ama Türk halkı henüz o 15 yılın çok çok gerisinde yaşıyor. Hala depreme dayanıksız evler inşaa ediliyor, fay hatlarının tehlike arz ettiği bölgelerde hala yapılar yükseliyor ve deprem kuşağında yer alan Türkiye’de uçsuz bucaksız gökdelenler dikiliyor. Ve hala hiç deprem yaşamamışız gibi deprem ve doğal afet bilincinden uzak, hiç olmayacakmış gibi yaşıyoruz.

 

Hendek’te 2 gün boyunca etkinlik olacak!

 

Hendek HAKUT (Hendek Arama Kurtarma Timi) Derneği 1999 depreminin unutturmamak için bir takım etkinlikler düzenliyor. Hendek Muammer Sencer Caddesi’nde 99 deppreminden karelerin yer aldığı bir fotoğraf sergisi açıldı. HAKUT Derneği’nin açtığı fotoğraf sergisinde Hendek Belediyesi basın birimi tarafından büyük depremde çekilen fotoğraf yer alıyor. Fotoğraflarda deprem bölgesini inceleyenler arasında Recep Tayip Erdoğan da görülüyor. 

 

Bugün kurulan fotoğraf sergisi yarın akşama kadar açık olacak.

 

HAKUT Başkanı Yakup Borozancı Hendek Haber’e yaptığı açıklamada söz konusu fotoğrafları büyük acının unutulmaması ve bu sayede vatandaşların tedbiri elden bırakmaması için sergilediklerini kaydetti.  

 

Ayrıca bugün akşam namazından sonra Hendek Büyük Camii’de 15 yıl önce hayatını kaybedenler için Mevlid-i Şerif okunacak. Mevlid-i Şerif okunmasından sonraysa Muammer Sencer Caddesi’nde depreme ilişkin olarak bir sinevizyon gösterimi yer alacak.

 

Ayrıca depremin meydana geldiği gece 03.02’de de Muammer Sencer Caddesi’nde hayatını kaybedenler için Fatiha okunacak. HAKUT ekibi de aynı yerde sabahlayacak.

 

Yakup Borozancı söz konusu etkinliklerin aynı acının bir daha yaşanmaması için, halkın bu konularda tedbirli ve bilinçli olması için gerçekleştirdiklerini kaydetti.  

 

HAKUT nedir?

 

Hakut (Hendek Arama Kurtarma Timi) 1999 yılında Ali İnci tarafından belediye bünyesinde kuruldu. 1999’dan bu yana belediye bünyesinde yer alan HAKUT yaklaşık 4 ay önce dernekleşme yoluna gitti ve özerkleşmiş oldu.

 

HAKUT; yangın, dağcılık, su altı – su üstü, ilk yardım ve arama kurtarma  alanlarında faaliyet yürütüyor ve bu alanlarda vatandaşlara da eğitim veriyor. 20’şerli gruplar olmak üzere 100 kişinin aldığı eğitimlerde eğitime katılanlara katılım belgesi de veriliyor. Eğitimler Belediye polikliniklerinin yanında yer alan dernek binasında veriliyor. HAKUT Derneğinin başkanı ise Yakup Borozancı.

 

Yakup Borozancı kimdir?

 

Yakup Borozancı HAKUT kurulduğundan beri arama kurtarma timi olarak HAKUT çatısında yer aldı. Dört ay önce dernekleşen HAKUT Derneği’nin şu an dernek başkanlığını yapıyor. Borozancı Erzaincan depremi, Sakarya depremi, Düzce depremi ve Van depreminde görev aldı. Ayrıca birçok arama kurtarma faaliyetinde de etkin rol oynadı.

Borozancı yurt dışı ve yurt içinde arama kurtarma alanında çeşitli eğitimler aldı.