İzmir'de düzenlenen "Roman Vatandaşların İş gücü Piyasasına Entegrasyonları Çalıştayı" sona erdi. Sakarya'nın Hendek ilçesinde hendek belediye sinin yapmış olduğu çalışmalar örnek gösterildi. Hendek belediyesinin önemli projelere imza attığını belirten SERİN 3 bin 500 Roman vatandaşı nın yaşadığı Turanlar Mahallesi'nde okul ve 146 konut yaptırdığını, vatandaşların nüfus kağıtlarını çıkarttığını belirterek. Hendek ilçesi bu konuda örnek bir ilçedir dedi.

Avrupa Komisyonu İstihdam, Sosyal İşler ve İçerme Genel Müdürlüğü ile İŞKUR Genel Müdürlüğünce, Türkiye'nin AB Haberleri AB'ye üyelik ve katılım müzakelereleri çerçevesin de Roman vatandaşların iş gücü piyasasına daha fazla entegre olabilmelerine yönelik yapılabileceklerin ele alındığı çalıştayın ikinci gününde Türk ve yabancı uzmanların katılımıyla paneller düzenlendi 

Hak-İş Proje Koordinatörü Şahin Serim, Roman vatandaşlarının iş gücünde olmamasının nedenleri arasında düşük eğitim seviyesi, rekabetçi istihdam piyasasındaki yeterliliklerinin olmaması, Roman nüfusunun yoğun olduğu bölgelerde tekstil fabrikalarını kapanması ve tarımdaki işçi talebinin azalmasının yer aldığını ifade ederek, "Roman istihdamında işveren açılımını talep ediyorum. Bu çalıştayda istihdam piyasanın tüm aktörleri, işveren hariç burada" dedi. 

Hendek'deki Roman vatandaşlar dan bir kısmının mesleki eğitim kurslarının ardından işe yerleştirildiğini dile getiren Şahin Serim, devletin stratejik planlamalarının yanı sıra Hendek Belediyesi nin çalışmalarını örnek alan diğer yerel yönetimlerin de istihdam, mesleki eğitime yönelik kendi bölgelerinde somut adımlar atabileceğini dile getirdi. 

Türksoy'la İpekyolu Dergisi ve Programı tarafın dan düzenlenen Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, Roman Açılımı ile Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi Ödülü'ne layık görülmüştü.Hendek belediye Başkanı Ali İNCİ ödülünü Başbakan Yardımcısı Bülent ARINÇ'ın elinden almıştı.