Medya takibinin öncü kuruluşu Ajans Press, 400 yılı aşkın bir süredir devam eden Türkiye Hollanda ilişkilerine mercek tuttu. Ajans Press’in Ekonomi Bakanlığı, TÜİK, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yabancı Sermaye Derneği(YASED) ve Türkiye Turizm Acenteleri Birliği’nin verilerinden derleyerek yaptığı araştırmada, Hollanda Türkiye’ye yapılan doğrudan yabancı yatırım tutarı içerisinde ilk sırada yer alıyor. Toplam yabancı sermaye içinde Hollandalı firmaların payı yüzde 15,8 ile en yüksek paya sahipken; 2016 yılında Türkiye’ye en fazla uluslararası sermaye Hollandalılar’dan geldi.

Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında 10. sırada yer aldı. Hollanda’dan en çok ithal ettiğimiz ürünler ise sırasıyla; metal cevheri, plastik, taşıt, petrol ürünleri ve organik kimyasal ürünler oldu. Turizm başlığına baktığımızda ise , TÜİK verilerine göre, Türkiye’ye gelen Hollandalı turistlerin bireysel harcamaları 537 milyon dolar oldu. Geçtiğimiz yıl Türkiye’den Hollanda’ya 87 bin 792 vatandaşımız seyahat etti.

Hollanda hükümetinin uyguladığı insanlık dışı politika ise bu hafta Türkiye gündemini belirleyen en önemli başlık olarak kayıtlara geçti. Ajans Press’in medyada yaptığı araştırmaya göre iki ülke arasında yaşanan diplomatik kriz, olayın patlak verdiği 11 Mart tarihinden itibaren 3 bin 330 habere konu olarak Türkiye’nin en çok konuşulan gündem maddesi haline geldi.