Bismillahirramanirrahim

Bütün hamtlar ve övgüler Allahu Teâlâ’ya mahsustur. Kâinat’ın zerresi adedince, Salât ve selam bütün insanlığın Efendisi, Hz. Muhammed (s.a.v.) ‘e âline ve ashabına olsun. 

Allahumme salli alaMuhammed’in ve ala ali Muhammed”

 

Değerli okurlarım! Kâbe-i Muazzama: Yeryüzünde yapılan ilk mabed, Müslümanların kıblesi.  Kur’an-ı Kerim-de adı iki defa geçmektedir. Haccın sebebi ve bütün Müslümanların kıblegâhı olan. Kâbe, ye Beytullah ve Beyt-i Atik de denir..

 

Makam-ı İbrahim: Mescid-i Haram-ın içerisinde Kâbe’i Muazzama’ya yaklaşık 15,40 m. uzaklıkta, üzerinde Hz. İbrahim’in (a.s.) ayak izleri olarak kabul edilen. 1. cm. Arayla iki çukurun bulunduğu ve Kâbe’nin inşası sırasında Hz. İbrahim (a.s.) in üzerine çıkıp iskele olarak duvar örmek ve insanları Hacca davet etmek için kullandığı taşa Makam-ı İbrahim adı verilir. 

Çok hafif sarı ve kırmızı karışımı beyaza yakın bir rengi olan taşın kalınlığı 20 cm. olup kenar uzunluklardan biri 38, diğerleri 36’şar santimetredir. Özel bir itina ile korunarak günümüze kadar muhafaza edilmiştir. Kur’an- Kerim bize bu taştan bir mucize olarak bahsetmektedir. Allah-u Teala Beytullah-ı överken şöyle buyuruyor: 

 “Onda apaçık ayetler var. İbrahim-in Makam-ı var. Ona giren her türlü tecavüzden emin olur.”(Al-i İmran Suresi.7

 

 Hz. Abdullah bin Amr b. As (r.a.)’dan şöyle dediği nakledilmiştir:Hacerül Esved ile Makam-ı İbrahim Cennet den çıkmadırlar.”İbni Abbas (r.a.) demiştir ki, dünyada, Hacerü’l Esved ile Makam-ı İbrahim den başka cennet varlığı yoktur.Zira onlar cennet cevherlerinden iki cevherdir.

Eğer onlara müşrikler ellerini dokundurmamış olsalardı,ona dokunan dert sahiplerine Cenab-ı Hak mutlaka şifa verirdi.  Mücahid’den şöyle dediği nakledilmiştir: ”Makam-ı İbrahim’e dokunulmaz. Zira o, Allah’ın mucizelerinden bir mucizedir.”Yine ondan nakledildiğine göre, Kâbe’de açık mucizeler (ayetler) vardır.” Ayetin tefsirinde şöyle denmiştir

 

”Makam-ı İbrahim’deki mucize, Hz. İbrahim’in (a.s.) ayak izleridir.” Hz. İbrahim (a.s.) bu makam üzerine selam olsun, dedikten sonra şöyle devam etti. Ey insanlar! Rabbinizin davetine icabet edin. Bu sesi duyan insanlar da, “Lebbeyk Allahumme Lebbeyk” dediler.

Bugüne kadar kim Beytullah’ı ziyaret etmişse, Hz. İbrahim (a.s.) davetine icabet etmiştir. Rasül-i Ekrem (s.a.v.) Veda Haccında Kâbe’yi tavaf ettikten sonra Makam-ı İbrahim’in arkasında iki rekât namaz kılmış ve ilk rekâtında bu son ayeti okumuştur. ”Abdulmuttalip zamanında Makam-ı İbrahim’i görmüştüm. O zaman billur (kristal) gibi parlaktı.       

      

Altıloluk. Kebe’i Muazzama’nın üzerine yağan yağmur sularının dışarıya aktığı altından yapılmış oluktur. Hatim-in karşısında olan duvar-ın üst orta kısmındadır.

Kıble, Mescid-i Aksa’dan Kâbe’i Muazzama’ya çevrildiğinde Mescid-i Nebevi’nin kıblesi tam oluğun bulunduğu tarafa isabet etmişti. Bundan dolayı burası Resül-i Ekrem’in kıblesi olarak meşhur olmuş ve buradan Kâbe’ye yönelmek adet haline gelmiştir. 

Kureyşliler 605 yılında Kâbe’yi inşa ederken kuzeybatı duvarına tavanda biriken suların Hicr’e akması için bir oluk (mizab) koydular. Kâbe’nin oluğu ilk defa Emevi Halifesi birinci Velid’in emri ile “altınla kaplattırıldı”.  İbni Abbas-dan (r.a.)  rivayet olunmuştur: 

Hayırlı insanların namaz kıldığı yerde sizde namaz kılın: İyilerin şarabından için. İbn-i Abbas-a: (r.a.) Hayırlı insanların namaz kıldıkları yer neresidir? Diye sorulduğunda: Kâbe’i Muazzam’a oluğunun altıdır, cevabını verdi. İyilerin şarabı hangisidir? Denildi. 

İbni Abbas-da cevaben: Zemzem suyudur, diye mukabelede bulundu. Cafer b. Muhammed-in, babasından rivayet ettiğine göre. Peygamber (s.a.v.) tavaf ederken oluğun karşısına gelince şöyle dua ederdi: Ey Allah-ım! Ölüm zamanında senden rahatlık, hisap zamanında da af isterim.”( Kâbe ve Mekke tarihi, El-Ezraki.) 

Rüknüyemani: Birer uçları Kâbe-i Muazzama’nın örtüsüne bağlı olan iki taraftaki kalın ipler, şazervan’daki sarı renkte demir halkalara bağlanarak Kâbe örtüsü’nün dengeli durması sağlanmıştır.

Hacerülesved köşesinden bir önceki köşe RüknülyemanidirEbu Hureyre’’den naklilen bir hadiste “Hz peygamber (s.av.) Rüknülyemanide yetmişbin melek görevlendirildiğini ve orada “Allahım”! Senden dünyada da ahi rette af ve esenlik dilerim, rabbimiz bize dünyada da ahi rette de güzellik ihsan et ve bizi cehennem azabındankoru” diye dua edilince bu meleklerin “âmin!” dediğini haber vermiştir..

Rabbim en kısa zamanda kutsal toprakları ziyaret etmeyi ve kabeye yüz sürmeyi nasip eylesin..

“Allahumme salli ala Muhammed’in ve ala âli Muhammed”